Няколко въпроса по одитинг

ISBN:
978-954-471-257-0
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.2 cm
Брой страници: 
120 стр.
Година на издаване: 
2015
Рейтинг: 
0
Цена: 
17,00 лв.
Отстъпка: 
-7.00 лв
Цена: 
10,00 лв.

Повод за написването на учебното пособие е осъзнаването на нуждата от познания, които в известна степен биха игнорирали причините за поредната икономическа криза, или биха оптимизирали работата на икономическата система. В общ план като такъв механизъм социумът е възприел фактора контрол, а в по-тесен смисъл, разглеждан и като част от самия контрол явлението “одит”.

Интересът към него ескалира, защото в условията на катастрофична нестабилност парите никога не “спят” и провокират анализ на свързани с тях заявени интереси и търсенето на нови методи за измерване и контрол на поредните резултати. В смисъла на одита едно е да четеш между редовете, а друго е да събираш и показваш доказателства, създаващи нови и убедителни основания за реинженеринг на идеята за финансов успех и реконстуиране на съвременния модел за бъдеща работа на икономическата система.

Любопитно е, че този социален феномен – одитът преосмисля връзката между две ключови понятия, регулиращи процесите в глобалната икономика – доверие и контрол. Макар, че дълги години в публичното пространство се постулираше, че контролът е висша форма на доверие, в последно време може основателно да се твърди, че доверието е осъзната и публично заявена потребност от контрол. Изхождайки от този идеен център изложението е пореден опит за доказване на тезата, че зрелостта на обществото може да се метрифицира и чрез степента на развитие на нови и все по-значими изяви на контрол.

Целта, заложена при написването на пособието е фокусирана върху изграждане на система от основни понятия и свързани с тях теоретични разработки за същността на одита. Целесъобразно избраните задачи се обосновават от необходимостта на ползвателя да бъдат представени историята на одита, еволюцията на заложената в него идея, факторите, провокиращи неговото развитие и усъвършенстване, съдържанието на технологичния процес, разнообразието на формални и институционални прояви и т.н. Именно по тази причина в изложението са включени пет тематично разграничени глави.

Създаването на книжното тяло би било немислимо, ако в неговите редове не са ползвани анализи и резултати от научните изследвания и творческата работа на водещи в областта на одита авторитети като: Монгомъри, Арънс, Адамс, Лобек, Стоусър, Дейвис, Хермантън, О’Райли, Одегов, Воронина, Маренков, Тимофеев, Подолский, Динев, Христова, Томов, Симеонов, Свраков, Йорданов, Божков, Иванов и др.

Пособието е адресирано основно към студентите, изучаващи едноименната учебна дисциплина, но самото съдържание подсказва, че в групата на читателите могат да се впишат и тези, които имат отношение към контрола, а и желаят да разберат още нещо за процеса по реализация на неговите резултати, както и за ефекта, който възпроизвежда върху мисленето и поведението на самото общество.

В този контекст на всички ползватели авторът пожелава приятно четене, а на студентите приятно решаване на изпитния тест.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите