Анализи

Българският обществен живот през погледа на Любен Каравелов

преди 1 седмица 3 дни

Лалка Павлова за българския обществен живот в епохата на Възраждането през погледа на Любен Каравелов. Публикацията е по повод 190 години от рождението и 145 години от смъртта на Любен Каравелов.

Любовта – “Душа в душата” във вселенската спирала на живота

преди 1 month 2 седмици

Поемата “Любов” на Миряна Башева (изградена от 244 стиха) няма нищо общо с познатата ни любовна лирика, защото в нея поетесата по своеобразен начин интерпретира и граждански, и философски, и теологични, и нравствено-етични проблеми. Лирическият й сюжет представлява своеобразен диалог на авторката с нейния любим...

Енигматичната същност на твореца в поемата “Два портрета” на Лиляна Стефанова

преди 2 months 5 дни

След Елисавета Багряна най-популярната поетеса у нас и в чужбина е Лиляна Стефанова. До момента на създаването на поемата “Два портрета” тя вече е издала повече от 50 книги, преведени на 31 езика, като общият брой на тиража им надхвърля един милион екземпляра.

Вера Мутафчиева – пред съда на историята

преди 3 months 2 седмици

Фрагмент от монографията на Лалка Павлова “Съдът на историята – “Случаят Джем” от Вера Мутафчиева”. Публикацията е по повод 95 години от рождението на Вера Мутафчиева (28 март 1929 – 9 юни 2009).

Романът “Шипка” и възкресението българско

преди 3 months 3 седмици

Откъс от монографията на Лалка Павлова “Българският космос в трилогията “Балкани” на Яна Язова”. Публикацията е по повод 50 години от смъртта на Яна Язова (починала на 9 юли 1974 г., на 62 години, в гр. София).

Стефан Стамболов: Един образ – две творчески визии

преди 4 months 2 седмици

Лалка Павлова представя задълбочен литературно-критически сравнителен анализ на два романа, посветени на личността Стамболов: “Ангел или Демон” на Александър Томов и “Стефан Стамболов: Воля за държава” на Бойко Беленски.

Личност и общество в статиите на Нешо Бончев

преди 6 months 2 седмици

“Знаменит е тоя писател Бончов, кой е той, де се е родил, де живее?” – пита Константин Иречек в едно от писмата си (1875 г.) до Марин Дринов.

Човекът – изречение с безброй правописни грешки

преди 7 months 2 седмици

Да се пише за Йордан Радичков, а още повече да се прави опит за тълкуване на разказите му, е едно огромно предизвикателство. В неговия художествен свят, според Валери Стефанов, реките влачат библейски удавници, а от паметта на талази извират утаени митични представи...

Жена, слово, космос в цикъла “Сгъстена тишина” от Дора Габе

преди 8 months 1 седмица

В параметрите на българската и европейската литература от ХХ век творчеството на Дора Габе представлява крупно естетическо явление. Може би затова изненадва фактът, че независимо от почти едновременната поява на двете столетнички – Дора Габе и Елисавета Багряна – литературната критика проявява по-голям интерес към творчеството на Багряна...

“Театърът” на българското битие в поемата на Петко Тенев – Каневски “Живот на кредит”

преди 8 months 2 седмици

Казват, че истинското изкуство се ражда от голяма болка. А болката... тя е като малка белогрива вълничка, шибната жестоко от вятъра и подела от дълбините на морето най-тъмните си предчувствия за приближаващо Зло, което постепенно набъбва като лавина и с огромна унищожителна сила отмъстително се стоварва върху брега.

Страници