“Литературни” коментари под “културни” теми в интернет – Трета част

Свободата да се пишат коментари под публикации в сайтовете е своего рода изразяване на гражданска позиция по определени въпроси. Тук поместваме подбрани коментари на читатели на тема “културата в Бургас”. Имената на пишещите са измислени, а самите пишещи са анонимни. Въпреки това коментарите отразяват адекватно културния живот на писателската общност в града. Всяка прилика с реални личности и събития е преднамерена. Приятно четене! (М27)
Дата: 
четвъртък, 6 November, 2014
Категория: 

Публикация в сайта на Дарик-Бургас от 3 февруари 2012:

 “Шведска маса” се продаде на чалгата. Нещастници!!!
3 февруари 2012

Бележка: В седмичното предаване “Шведска маса” един от водещите прочете стихотворение на тема “колене на прасе”. Точно това стихотворение предизвика смесени чувства, някои от коментарите по-долу се отнасят именно за това стихотворение. (М27)

---------------------------

Коментари:

Критик Стоян – 03.02.2012 г. 15:18:13
Най-сетне нещо свежо и патриотично да видя в това пошло предаване. Ашкоолсун и на салатата, и на пържолата, и на бахура, и на ракийката. Евала и на певачката. Това ми напомня за едно събиране на Дружеството на сексуалноосвободените писатели в Голямо Буково, когато се роди идеята за романа ми “Тайните заслония”. Знаех си аз, че тез двамата водещи са нешлифовани диаманти. Започна ли да пиша историята на Странджа, ще ги посоча като “Пияните будители”. А всички останали ще бъдат просто чобани. Простаци!

иван суахилииванов – 03.02.2012 г. 16:13:54
тежко и горко на бургаската литература, щом тия двамата хайвани с мазни коси, се определят като водещи на предаване за култура, литература и поезия. ето, дори и отчаяно некадърният критик стоян се съюзи с тях, белким му прочетат някой куц стих. моята поезия е от прекалено висока класа, за да бъде оцапана от досег с това пошло предаване. в новата си стихосбирка “сухи сливи” ще покажа новите тенденции в лириката

Истинският критик Стоян – 03.02.2012 г. 17:26:26
Иване, може да са мазни, но поне имат коси хората. Ами ти къде се вреш между шамарите по тази тема не мога да разбера, като в главата мязаш на египетски лешояд.
А този Палов отдавна съм го забелязал – нешлифован диамант е той. Каня го официално в моето Дружество!
Припомням на всички членове, че до края на следващата седмица трябва да донесат в килера на книжарница “Господич” годишния си членски внос – по 1 дамаджана червено или по бутилка ракия, 5 килограма кисело зеле или туршия, 3 килограма бахур или саздърма.

читателка – 03.02.2012 г. 17:28:22
пак започнаха кретенските коментари

Критик Стоян – 03.02.2012 г. 20:00:22
Читателке, пача с пачата ти!!! Какво разбираш ти от високоинтелигентни културни коментари, ма? Сигурно си някоя бездарна керанистка, коато иска да се отърка в таланта ми. Иди да поливаш плажа, рачетата и мидичките. Простачка!

Благоевъ – 03.02.2012 г. 20:36:34
В новия си роман “Силиконови хълмове” правя напречен разрез на това уродливо явление чалгата. Действието се развива в Заберново, където пощальонката Кера записва магазинерката Плумка, докато пее м склада. Качва клипчето в социалната мрежа, за неандерталеца Стоян пояснява, че това не е пазарска мрежа нито рибарска/ тогава целият свят се прехласва по прещкрасния и глас. Плумка напуска Заберново и отива в някакво хасковско село, където е имението на злия продуцент. Той вероломно я приспива и нарежда да и сложат силикон, само че лекарите са некадърни и слагат на момичето три подплънки. Когато се събужда, моята героиня вече не може да пее, защото никой не иска да я слуша, а само да я гледат и да я стискат. Невероятен екшън има в този роман. Стоян никога не може да напише нещо такова многопластово.

Красимир Косев – 04.02.2012 г. 11:46:02
Скъпи колеги, разбрах,че сте използвали стихове на моят тъст Марин Палов,за да посолите предаването си. Най-вероятно от издателството са ви дали книката, която е направена за тесен семеен и приятелски кръг.Авторът не е дал по никакъв начин разрешение за нейното използване и по този начин и издателството и вие нарушавате авторските и човешките му права.
Независимо от отзивите и интерпретациите,които са се случили в петъчното предаване,настоятелно ви моля да не повтаряте подобни изяви с книжката следващият петък.надявам се,че хубавото ви предаване няма да пострада от това.
Мое би не сте успели да прочетете нещо от биографията на този достоен човек/на корицата/,който не заслужава коментарите,на които са били подлоени скромните му стихове.
Разчитам на вашият професионализъм!

поетичен критик – 04.02.2012 г. 12:38:24
стиховете са поразително тъпи и просташки. ако двамата малоумници-водещи нарушават някакви човешки и авторски права, това са правата на слушателите.

Ивелина Косева – 04.02.2012 г. 15:01:02
Г-н “поетичен критик”, много се радвам, че книжката на 83-годишния ми дядо е станала Ваше достояние. Със сигурност никой няма претенции за поезия, а това е малка радост за дядо ми, подарък за рождения му ден!
Моля Ви, да бъдете така любезен и да не критикувате нещо създадено единствено за лично ползване, а аз лично ще се заинтересувам как това издание е попаднало в предаването!
Дядо ми е страхотен човек, ни най-малко не е претендирал за поет. Създал е тези рими за да радва себе си и близки хора, които го обичат. И ние се гордеем с него, че на тази възраст е направил това! Пак Ви казвам – книгата не е за продажба, а е в ограничен тираж за лично ползване. Сами ще разберем как е попаднала в хора, “доброжелатели”, които са взели на прицел възрастен човек! Страната ни е залята от чалга и пошлост – съзнателна и от хора с претенции! Защо не коментирате тях?

Керанина Ангелакис-Бродиловска – 04.02.2012 г. 16:02:05
Точно така! Унищожете го този необрязан небродиловец! Той така се осмели преди да оплюе култовия ми стих за баба Петра – цитирам:
“Баба Петра нагази в реката,
бял камък обърна,
измъкна ме из подмола на мрака,
в престилката ме загърна...”

И това злобно изчадие небродиловско обиди достойната баба, като каза че родила под камъните в реката като раците. Тъпанар! А мене ми връчиха 50 награди, и самата Добруша Топалджикова написа в цяла книга, че баба Петра е символ на божественото непорочно зачатие, още небето преди да е назовано, а пък самият Господ-Бог (наричан за простите смъртни – М.Н.) каза, че аз съм самата богиня! Идиоти! И оня Стоян, никакъв критик не е, той е идиот, и антикеранист, и антикоранист, и антикранист... и сякакъв анти – небродиловец проз!

Жослен Бомон – литературовед и краевед – 04.02.2012 г. 18:46:24
Това, че господин Палов е на 83 години, и че няма претенции да е поет, не прави стиховете, които е сътроврил по-малко литературна чалга. Да – те са литературна чалга. Ще да пример: Умберто Еко е на 80 години. Но не пише глупости. И ако искахте да си ги четете само вие от “тесния кръг” “творчеството” на дядо си и тъста си, да си ги бяхте разпечатали на принтер и да си ги бяхте чели сами. В тесен кръг. След като са минали през издателство, вече са придобили публичност. Самия факт, че подскачате тук във форума е явен признак, че се срамувате от дедовите писания и вече дочувате съседски подмятания по темата. Истината е само една – Марин Палов е бездарник. Нека не изкривяваме истината. Адмирации към водещите, че ни показват докъде може да стигне литаратурата, ако всеки намери едни пари сам да си издаде книжка. Продължавайте в този дух, момчета! По-забавни сте от всичко написано от съвременните бургаски писатели и поети.

Умберто Еко – 04.02.2012 г. 19:05:43
жал ми е за хора като вас, скрити зад измислени псевдоними...

Красимир Косев – 04.02.2012 г. 20:51:38
Неуважаеми господинчо анонимен “Бомон”,г-н Палов не е бездарник,плювачо,а морски офицер,служил на България 40 години.Попитай за него в морските поделения на Варна,Созопол,в база Атия,където завърши службата му.Той няма претенции за поет и не е твоя работа и беда,че е издал в книжка,това което е написал.Благодаря,за високопарните ти съвети,но ти без извинение си едно нищожество,което вегетира на гърба на форумите.Изпитвам към теб единствено съжаление щом се опитваш за набедиш един достоен човек,когото не познаваш и набеждаваш за “чалгаджия”.Скрий се в миризливата си дупка или ми напиши адреса си,за да те дам под съд за скоддуумието ти чалгаджиьо !

Критик Стоян – 04.02.2012 г. 21:59:43
Косев, виждам, че си от наш'та!!!! Браво! Точно така трябва да се мачкат всички, които се опитват да изкажат свободно жалкото си мнение. Аз мога да ти дам моя адрес за да те запиша в моето писателско дружество. Ти си патриот, а на хора като тебе се гради бъдещето на Родината ни!!! Н его гледай к'во е писал тоз литературовед. Личи му, че е простак! Също като Иван Суахилииванов, който не е написал нищо ценностно през живота си, а само се надува с претенции. Простак с простака му!!!

Жослен Бомон – литературовед и маринист – 04.02.2012 г. 22:35:25
Другарю Косев, Марин Палов може да е бил и Летящият холандец, но от литературна гледна точка е бездарник. И колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-лесно ще го приемете един ден. За утешение ви предлагам стиховете на Христо Фотев, Шилер и Пушкин. И Господ здраве да дава на Марин Палов, но да го предпази от фалшиви ласкатели. И зетьове.

Умберто Еко – 05.02.2012 г. 00:55:59
На всички стана ясно, че комплексар-критика Жослен Бомон и смешника “Критик Стоян” са едно и също лице – дълбоко комплексирано и незадоволено от внимание и други неща лице!

Обзървър – 05.02.2012 г. 02:38:26
Този К. Косев дори пише неграмотно.

Класа – 05.02.2012 г. 10:38:51
Този Обзървър не знае как се съкращава Красимир.....

отец Презахарий – възмутений поп – 05.02.2012 г. 13:56:36
Покайте ся, чеда мои! Ни литературата ви, ни диалозите ви тук богоугодни са. Едните злословят в стихосбирки, а другите тука в сатанинското изобретение Интернет. Затова ви предлагам, злоусти люде, да ви пречистя със свято слово само срещу скромната сума от 44 ероцента на минута. После и думите и песните ви ангелогласни ще са. Ще се презичистите като в къпалнята при Овчи порти, където никой с боксерки не влиза. Не умувайте излишно, чада мои от дявола обладани, елате и покайте ся!

отец Берберов – 05.02.2012 г. 19:24:01
Покайте ся словоблудници. Или не се срамите зълодяи да подлагате на хортувание лошаво и небогоугодно сина Палов. Той написал е слова човеколюбиви и аз благослов ще му дам, ако поиска ми такъв. А вие смирете ся и явете ся немедлено в храма господен. ще да ви причестя и изповядам, от съблазните мирски ще ви защитя, само срещу 0.43 евроцента на минута служение. А онзи агарянин проклет, онзи юродив чернокапец Презахария не слушайте го, щото хортуванието му от лукавия е. Аз анатема приготвил съм да му отсъдя на тоя боксеролюбец ниеден. И магазина за църковна утвар намаление отпуснал съм голямо.

иван суахилииванов – 05.02.2012 г. 19:29:04
млъкнете керанисти и литературни пигмеи. чудя се чии грехове изплащам, че съм се родил в едно време с вас, мозъци рециклирани. абе, как си позволявате да обсъждате чужди стихосбирки, като един стих за свяст не сте създали, бе.
ама то ако бяхте кадърни, щяха и вас да ви публикуват в сборника лирика 2010 или да ви отпечат във френски издания, а то никъде не ви искат. в книжарниците книгите ви залежават, а моите стихове се грабят и преиздават в хилядни тиражи. такива плесенясали пишурки сте, че не искам да имам нищо общо с вас. ще си карам балканчето и ще ви разплисквам като локви. хеле, онзи рапон стоян пък е истински микроб в сравнение с мен.

Литературовед – 05.02.2012 г. 22:19:39
Adhibenda est in iocando moderatio!
Ако аборигените, които дращят тук бяха учили малко повече и имаха като мен звание “професор” и бяха издали 64 монографии, 18 книги и 9 специализирани студии, щяха да знаят, че горната сентенция на латински език означава “Трябва да се знае мярката в шегите”.
Но понеже 100% от слушателите на това тъпо предаване и 98% от пишещите са бездарни неграмотници, няма как да знаят този факт. В новото ми четиричасово предаване по голяма частна кабелна телевизия съм предвидил специална рубрика “Да! Античалга!”
О tempora, O mores!

Джованикий – Сливенския милиционер – 05.02.2012 г. 22:27:38
Берберийо и Презахарийо, зла прокоба е надвиснала над душите ви. Едно време се увличахме и се кланяхме на картончета, а сега се кланяте на евроцентове. С благо слово думам ви, стихосбирките не са за служение, а за четене! После като ги обработите, отивате в милицията и изповядвате какво е написал автора. Хайде, сполай ви.

Скриптор Инцертус – 06.02.2012 г. 10:09:56
Никой не може да ме убеди, че поетична книга се издава в тираж 50 бройки – “за приятели и роднини”. Уважението към възрастта не може да е основание за премълчаване на истината – Марин Палов няма нищо общо със словото.

Благоевъ – 06.02.2012 г. 13:35:58
Абе, защо не четете моите книге? Аз нямам нищо против. Всяка седмица ще ви нося по един роман, да не говорим това, че предаването ви ще стане най-слушаемо. Предлагам ви за започнете със “Свръхбоза”. Великолепен роман, не като онези стихове от типа на “Ах, бях на морския бряг и ооо, там видях рак”. затова не членувам в нито едно писателско дружество. Там за нищо не стават.

Ананас Разбойнов – 06.02.2012 г. 13:37:50
Предлагам ви на всички пишещи братя и сестри да се обединим в една обща Лига на Нечетимите. Всички ще се съобразяват с нас и ще ни плащат членски внос. Ще ходим на излети в Странджа заедно и ще правим импровизирани банкети край реката в село Ковач.

Керанина Ангелакис-Бродиловска – 06.02.2012 г. 13:44:03
Нищо не знае този Инцертус – моята класическа поетична книга “Като в калта” е издадена в тираж 3 бр. – една за самия Господ Бог (известен като М.Н.) – и оттам имам 50 литературни награди – не като вас, небродиловски бездарници, дето печатате по 50 бр., а нямате нито една награда. Другите две книги ги дадох в две книжарници – можете да проверите – още са си там. Ама какъв е тоя Инцертус – небродиловец такъв! Аз държа най-големия рекорд – моят безпрецедентен роман “Елате у Пиню – там овреме”, без да е продадена нито една книга и без да е прочетена от нито един читател – има вече 100 награди! И за нея певци песни пеят, и артисти театри играят. Простаци такива! Каня Палов да ми дойде в Бродилово да го просветля как да вземе поне 20 награди, а онези писачи некадърни като Суахилииван и критик Стоян ще му гълтат праха от завист. Бъдещето е в класиката. И аз съм класиката, значи аз съм бъдещето! Идиоти!

Критик Стоян – 06.02.2012 г. 13:59:12
Аз керанисти в Дружеството на сексуалноосвободените писатели не взимам. Даже и за пет бакъра червено вино, едно каче сланина и каца зеле, пак ще ги върна. Да си правят там Съюз на керанистите в Бродилово. Ама те и сланина нямат, не четат Палов да се научат как се коли прасе, ами се занимават с нас, класиците на хилядолетието. Простаци!

Поетичен кръг “Паралитични скици” – 07.02.2012 г. 02:48:18
Очевидно е затъването на бургазлии в блатото на бездуховността, простащината и пошлотията. Тук своите глупости изказват всякакви псевдотворци, а никой не обръща и капка внимание на нашите творения. Само да не ви изпратим стотина наши стихосбирки, че ще клекнете начаса! Ето, например:
Три след полунощ е,
по стената лази паяк.
Ракия искам още!
Революции в душата ми!

Мирон – 07.02.2012 г. 06:45:18
Ти са много издухали

Калунка Телеялова – 07.02.2012 г. 09:49:25
Предлагам да четете от моето вездесъщо хайку. Като начало можете да започнете с:
Аз седя, ти седиш,
той седи, тя седи,
те седят.

Затаихте ли дъх?! Усетихте ли какво единство на мисъл и действие, разнообразие на словоформи, спрежения на глаголи?! Мен вече ме поканиха от японското сдружение на хайкуписците, да им изнеса цикъл от лекции как се пише хайку. Аз съм велика! Никой не може да се мери с мен. Аз даже знам и руски и сама си преведох великото хайку на руски. Ето го:
Я сижу, ты сидиш,
он сидит, она сидит,
они сидят.

Вече седем водещи руски литературни списания водят война първи да публикуват моите шедьоври. Очаквам у нас седем радиа да се сбият кой първи да ги чете. Ето на – първата оферта е за вас – срещу съвсем скромен хонорар. После като се наредят и останалите хонорарът ми ще се вдигне много. Бързайте. Четете. Аз няма да се сърдя като някои други нескопосници, защото аз съм хайкуто, и истината, и на света няма втора като мен!

Иван Бухльобалов – 07.02.2012 г. 11:32:51
Ей, чшшшш Миронейййй. Ами, ти си неграмотен като скитащ циганин калайджия, бе!!! Я, възирай от тоя форум. Само аз мога да ги громя тукашните дебили. Не ми трябва помощ от такива жерсени фланелки като тебе.
Алооо, чшшшш водещите. В следващото предаване да вземете и да порчетете последния ми краеведски труд “Традициите на ритуалното измиване на краката веднъж месечно в селските бани из Странджа”. За миенето на косата веднъж месечно се обърнете към оня мазник Разбойнов.

Дебилитър Байрактарски – 07.02.2012 г. 11:34:24
Имам делово предложение. Наредете се всички на площад Тройката, а аз ще мина и ще ви отпердаша по една видео камера в кратуните. Ще се получи страхотен краш тест. И без това скоро нито една общинска чиновничка не ме е отупвала.

Критик Стоян – 08.02.2012 г. 11:00:12
Ще ви ликвидирам всички в моето ново предаване за култура, което вече водя лежерно с анцунг. Видя се кой е най-великия. Мене избраха да показват по телевизията, а вие можете само да се показвате по инфантилните ви поетични вечеринки. И оня съсухляк Иван Суахилииванов и по таквиз четения не го канят, защото всяка редосеялка звучи по-добре от римите му криви. На Маргарин Палов искам да кажа, че ще го поканя сам да чете стиховте си при мен, за да могат хората да направят разлика с моето творчество и да изпъкна повече. Останалите само ще ми дишате праха и ще ми ядете боба и праза. Простаци!

Ананас Разбойнов – 08.02.2012 г. 12:06:58
Абе, ей Стояне... изгнила лукова главо!!! Къде са те давали пък тебе? Новото предаване за странджанска култура има друг водещ, а не си ти. Човекът беше турнал пуловер в стил полу адидас, т.е полу анцуг почти пуловер. Пак беше по-добре от безумните ти костюми и накапани със зелева чорба песюрски вратовръзки. Дъвчи си сиджимката и фъфли над чинията с бахур в мухлясалата ти книжарница, дето читател не стъпя. Позволявам си дружески да препоръчам на водещия на културното предаване да мине през коафьор, защото е крайно време телевизионерите да вземат пример от моя изящен и префинен стайлинг в сферата на прическите. Омръзнало ми е да гледам такива облещени и чорлави твари като Стоян, който хем фъфлят, хем нищо не казват и хем мязат на разплетет шушон в главата. И очаквам да ме поканят в някое от следващите предавания.

Леля Кица – 08.02.2012 г. 15:41:45
Майчице мила...това ми били хора, разбиращи от изкуство. Що всички в тоя форум не смените попрището-чалгата ще ви подхожда повече. Амин за родната просвета

иван суахилииванов – 08.02.2012 г. 23:15:33
аз такива лелки самоделки като гнили зелки ги мачкам с балканчето. г-жа кица, вие като каква взимате отношение по темата за изкуството. стихове да сет писала, да са ви публикували във франция, да са ви публикували в литературния алманах лирика 2010? или сте от ония мармеладените мозъци от кръжеца на критик стоян, а? айде, стига моля ви се. коментирайте плетки и рокли, ама тук не е за вас. иначе за чалгата сте права. в бургаските писателски дружества са чалгари без изключения. само в нашия съюз има достойнство и класа.

Поетичен кръг “Втасали мекици” – 09.02.2012 г. 07:32:03
Тежко и горко на тази страна ако това са нейните творци! Ни е се събираме всяка сряда вечер в ДНА и пеем патриотични хорови песни. Също и стари градски. Нико му не навираме в очи своето творчество. Правим го за себе си и за тези които ни слушат. Това е изтинско то изкувство.

Бай Колю Кифладжията – 09.02.2012 г. 20:14:26
Тия пък недовтасали мекици къде се навират! Те не стават ни за мекичарница, ни за баничарница, нит' за шкембеджийница! Да си хрупат там пресъхналите бухти и кифли в ДНА и да мълчат!

Калунка Телеялова – 09.02.2012 г. 20:24:43
Точно така, како Кицке! Оня неизсъхнал недораслек Суахилииванов кога е писал за плетки и кройки, че акъл ще дава. А аз имам хайку за плетка на шушони на седем куки. С него спечелих наградата на плетачките от “Яна Лъскова” още през 87-ма година! Чети със затаен дъх перфектните ми хайкуформи:
Две куки шушон плетат.
Пет го заплитат.
Терлик.

Превела съм го и на перфектен руски, ама оная недопрела хурка Суахилииванов няма да може нищо да разбере. Ей го на:
Два крючка вязать галоши.
Пять его запутанными.
Тапочки.

Керанина Ангелакис-Бродиловска – 09.02.2012 г. 20:31:51
В моя класически роман “Елате у Пиню навреме”, преведен на трийсет и два езика и половина и получил 55 литературни награди, у Пинювата къща вечер млади бродиловки плетат шушони, пеят песни и играят по терлици. Която закъснее, й разплитат терлиците и от тях изплитат шушони за първата, която е дошла у Пинюви навреме.