Ревюта

“Премята споменът неясна броеница...”

преди 2 дни 20 часа

С тези кратки редове бих искал да си спомним за Борис Смилев – поет, неспокоен дух, пътник по света... просто българин. Който, макар и американски поданик, се връща в родината, на борда на кораба “Lusitania”. За да се запише доброволец в Балканската война. И да намери ранната си смърт на 22 март 1913 г., в престрелка между наши и турски солдати, при село Кючук Сандъкли...

Когато Господ-Бог ме е създал...

преди 3 months 1 седмица

Георги Н. Николов за поетичната книга на Ружа Велчева “Вън от рая”, реализирана по международния проект “Lady cafe 45+”, по който работи Регионалната библиотека “П. Р. Славейков”, Велико Търново.

За “Mother” на Hristina Bloomfield

преди 3 months 2 седмици

Паолина Иванова за романа на Hristina Bloomfield (Христина Блумфилд) “Mother” (“Майка”).

За “Лъч светлина” на Стефанка Иванова-Бънкова

преди 3 months 4 седмици

История за едно пътешествие, както в буквалния смисъл на думата, така и в преносен. Не просто пътуване и посещаване на различни прекрасни дестинации, изпълнени с множество старинни сгради и исторически забележителности, но и вътрешно пътешествие на главната героиня. Тя се сблъсква със своите болезнени спомени и се опитва да постигне вътрешен мир.

За “The story of a thief” на Hristina Bloomfield

преди 4 months 4 дни

Паолина Иванова за романа на Hristina Bloomfield (Христина Блумфилд) “The story of a thief” (“Историята на един крадец”).

За “Мистерия: Проклятието” на Веселина Славова

преди 4 months 4 дни

“Мистерия: Проклятието”, първа книга от трилогията “Прокълнатата вода” – една фантастична история, опираща се на определени чисто човешки преживявания.

Странните светове във фентъзи трилогията на Кристия Петрова

преди 4 months 4 седмици

Кристия Петрова дебютира в белетристиката с фентъзи романа “Между непознати светове”. Приказната история е замислена като трилогия, от която “книга първа” е вече факт.

За “Чистилище” на Толга Тахсинов

преди 5 months 1 ден

Историята ни запознава с Август Аксиден, осемдесетгодишен мъж, който след тежка катастрофа остава изцяло парализиран. Той попада в един свят на самота, защото въпреки че чува всичко случващо се около него, не може да комуникира по никакъв начин с най-близките си хора. За него това е място между живота и смъртта – “Чистилището”.

Антагонизмът между доброто и злото в международния колективен роман “Полюси”

преди 5 months 4 дни

След успешния проект за съставянето на колективен роман, “Нестинарски танц” (2020 г.), Таня Мир продължава с още по-амбициозния си замисъл – международен колективен роман, осъществен в книгата “Полюси”. И тук се запазва основната идея всеки автор да разкаже по една глава от повествованието...

Откровенията на Елица Преславова в поетичната книга “За да прогледна”

преди 5 months 6 дни

“За да прогледна” е втората поетична книга на Елица Преславова, след “ХаоТИчни мисли” (2021 г.). Поезия, посветена на извечната тема за любовта – многоликата споделена и несподелена любов, изгаряща и изпепеляваща, и оставяща след себе си мъка и разочарование, огорчението от неоценената всеотдайност и чувствата, вложени и разпилени.

Страници