Ревюта

Безименното днес е вчерашното утре или как да те прегърне сова

преди 1 седмица 4 дни

Седмата поред книга на Златка Христова “Прегръща те сова” е оформена като концептуален сборник с разкази и стихотворения, обединени от философския въпрос – за мястото на човека в света. Съществува ли добротата? А любовта? Дали Бог е любов, и дали изобщо е добър? Откъде идва и на какво се дължи човешката лошотия, жестокост, злонамереност, ненавист, злъч,  отрова, озлобение, и въобще – цялата тази проклетия?

Големите хора на малкия град в “Хора без дубъл” на Геновева Зафирова

преди 2 седмици 3 дни

Един малък град, заел своята достолепна форма на орел в подножието на Източна Стара планина. Град, горд с древната си история (основан още от легендарния ученик и последовател на Орфей – Аетос), съхранил българските традиции и обичаи, запазил своята самобитност и будния дух на предците си. Град, който може и трябва да се гордее с хората, допринесли за неговия просперитет.

За Небесните послания на Мара Спасова (Изида)

преди 2 months 6 дни

Всеки човек поне веднъж в живота си е срещал необикновено явление. Дали ще го нарече чудо, дали случайност, дали ще го приеме нормално, с разбиране, или ще го отрече или нарече измишльотина – без значение. Всички ние дълбоко в себе си сме деца, обичаме вълшебства и пътешествия в непознатото и загадъчното.

Да се събудиш в 3:40, или за поезията на Мария Петрова

преди 2 months 1 седмица

Мария Петрова дебютира в литературата с поетичната книга със загадъчното заглавие “3:40”. Четиридесет и четири стихотворения, обединени във всевечната тема за любовта. Не просто любов, ако изобщо може да съществува “обикновена любов”, а тази – пламтящата, изгаряща, споила в себе си красота, изящество и обаяние, омая и великолепие, вълшебство и стремеж към съвършенство, понесла със себе си и плач, и тъга...   И немалко болка и разочарование.

Едно обикновено момиче с необикновена история или “Как Ангелът запали Слънцето” в романа на Виктория Джеймс дьо Солей

преди 2 months 1 седмица

Виктория Джеймс дьо Солей дебютира в литературата с романа “Как Ангелът запали Слънцето”. Една лирична, любовна история, преплетена с фентъзи и свръхестествени елементи, извисяваща земното до божественото и очертаваща границите на двете реалии...

Романът “Монарх” – класическа научна фантастика с апокалиптични нюанси

преди 2 months 2 седмици

След двутомния фентъзи роман “Рани върху татуировки” (2015 г., 2018 г.), Станислава Белева продължава утвърденото си амплоа с фантастичната история “Монарх. Под контрол” (2022 г.). “Монарх” включва в себе си всички елементи на класическата научна фантастика, в съчетание с криминални и психо нюанси.

„А животът е стихия...“

преди 4 months 1 ден

Георги Н. Николов за поетичната книга на Стоян Георгиев “Странен пантеон”.

Но нали сезоните са повторими...

преди 4 months 2 седмици

Георги Н. Николов за лиричния сборник на Петър Андасаров “Прелиствам времето”.

“Невидим живот” от Мехмед Атипов: (не)съгласия

преди 5 months 3 седмици

Името на Мехмед Атипов все още не е особено популярно сред българската читателска аудитория. До момента младият автор е печелил призови места в литературни конкурси за проза със свои авторски текстове...

“Хоро от гарвани” на Бранимир Събев: за една книга с изчерпан тираж

преди 5 months 3 седмици

Сборникът с разкази на Бранимир Събев “Хоро от гарвани” към днешна дата не може да бъде намерен и закупен на хартиен носител; поради изчерпания тираж, единствената възможност на читателя да се запознае с него е чрез интернет пространството или в депозитна библиотека. В него са поместени общо четиринадесет разказа...

Страници