Финансово-контролни системи и институции

ISBN:
978-954-471-101-6
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.8 cm
Брой страници: 
184 стр.
Година на издаване: 
2010
Рейтинг: 
0
Цена: 
16,00 лв.
Отстъпка: 
-4.00 лв
Цена: 
12,00 лв.

Когато и да се заговори за контрол и всякакви негови официални форми и прояви е много отговорно. Поводите са различни, често трудни за обяснение и деликатни за осъзнаване. Колебанията на автора са както но отношение границите на тематичния обхват, така и по отношение на научната обоснованост и нормативната гарантираност. Въпреки това принципите на законосъобразна адекватност и рационална достатъчност са водещи при формиране и излагане на съдържанието. Споменатата принципност е напълно обоснована поради една основна причина, че материалите са фокусирани върху обобщаващото понятие “финансов контрол” и свързаните с него социални изяви.

Реално създадената теория и натрупаната практика е разнообразните си прояви допълват и налагат в цялостен план възприемането на финансово-контролната функция. Раздичияга в поведението провокират и разнообразни форми на изява, като не се откриват и съмнения за противоречие по отношение на характеристиките и закономерностите на финансовия контрол, като твърде значима част от обществения контрол, на неговата методология и връзката му със социалното управление.

Използваните теоретични разработки и споменатите конкретни практики доказват, че упражняването на контролната функция е високоморално правомощие по реално приложение на професионализъм и съвършенство в поведението на личности и техните формации, което придобива и елементи на творческа дейност, поради налагащите се адхократични форми на организационно съществуване и свобода на организационно поведение. Макар тази свобода да е факт, видното не е всичко. Върховенството на закона и фундаменталния характер на финансовите интереси предпоставят превръщането на финансовия контрол и неговите системи и институции в критериален фактор и водещ регулатор на съвременното организационно поведение, като социално присъствие и прецизирани междуорганизационни взаимоотношения.

Мотивът за създаване на книгата е възможността единствено да се добавят още няколко контура към направеното по повод теорията и системите за финансов контрол от А. Атанасов, М. Динев, Б. Славков, Л. Христова, О. Симеонов, и И. Томов и др.

Акцентите в съдържанието са поставени върху теми, логично организирани в лекционен курс. В сравнение с първата редакция в допълнената версия са добавени: Центрове на отговорност (Тема№Ш), Одитни комитети (Тема№V) и Други институции структури и системи, интегрирани с държавния апарат за финансов контрол (Тема№ХІ), както и в съдържанието на всяка тема са включени тестове за самопроверка и въпроси, по които може да се помисли и по-задълбочено.

Запознавайки се със съдържанието ползвателят ще преосмисли споделеното, ще открие и анализира проблеми, но и ще добави нови щрихи към знанията си за финансовия контрол, реализиращите го системи и институционализираните му органи. Авторът няма претенции за максимална тематична изчерпателност поради повишаващите се очаквания и изисквания на обществото към финансовия контрол, както и поради постоянно и естествено усъвършенстващата се нормативна база.

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: