Сборник лекции по финансов контрол

ISBN:
978-954-471-418-5
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
164 стр.
Година на издаване: 
2017
Рейтинг: 
0
Цена: 
22,00 лв.
Отстъпка: 
-7.00 лв
Цена: 
15,00 лв.

Не друг, а самият Юлий Цезар е казал: “Est rerum omnium magister usus”, т.е. опитът е учител на всичко. И именно ако тръгнем оттук, когато мислим за финансовия контрол, ще се убедим, че и изнесените цифри и факти от работата на икономическата система и резултатите от проведени контролни мероприятия убедително показват, че винаги трябва още нещо да се направи или да се добави. Това важи в пълна сила за всички, които имат пряк или непряк интерес системата за финансов контрол да работи ефективно.

Макар, в българското икономическо пространство да работят голям брой финансово-контролни, институционализирани субекти и непрекъснато съдържанието на нормативната база да се обновява и дообогатява анализът на резултатите и обществените очаквания регистрират увеличение на дисбаланса в отношенията си.

Тук е редно да бъде споделено, че социумът в своето развитие се уповава на римския постулат: “Magister artis ingeniique largitor venter” – Нуждата е майка на всички изобретения, а ответната страна в лицето на държавната власт и управление работейки забравя, че е в сила и друга истина, изразяваща поведението на управляваните: “Necessitas non habet legem”, или казано с други думи – необходимостта не познава закона...

Изложеното накратко в горните редове само подсказва причината за написването на учебното пособие. Основната цел е да бъде разкрита същността на една от най-ключовите за общественото развитие форма на контрол, а именно финансовия.

Базирайки се на тези основания и на немалък обем проучена научна литература и образци на нормативната база авторът предоставя съдържание с девет теми. Добре е да се знае, че цялостното изложение запознава ползвателя с неговата гледна точка и именно по този повод като естествено реакция могат да възникнат редица въпроси.

При търсенето на отговори има възможност това да стане в единия случай при запознаване с библиографията и решаване на тестовите задачи, или в другия случай тогава, когато законодателя преосмисли част от текстовете на нормативната база или заложи решаването на конкретни проблеми чрез нови образци на закони, правилници и наредби.

Все пак за всички заинтересовани от високата ефективност на системата за финансов контрол страни е ясно, че народът е силен там където действат законите, а действат ли законите убедено може да се твърди, че в такова общество на контрола са отредени важна роля и подобаващ авторитет в развитие на социалните процеси.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите