Педагогическото образование в Бургас през втората половина на ХХ век

ISBN:
978-954-471-046-0
Размери: 
20 × 14.5 × 1 cm
Брой страници: 
112 стр.
Година на издаване: 
2008
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Цена: 
5,00 лв.

През втората половина на ХХ век Бургас се превръща в притегателен културен и образователен център за младежта от региона. В града кипи бурен живот – извършва се жилищно строителство, увеличава се броят на промишлените предприятия и образователните учреждения. Сред тях се нареждат Учителският институт и Педагогическото училище, които осигуряват кадри не само за Бургаски окръг, но и за съседните региони.

Макар че Педагогическото училище просъществува около десетилетие, а Учителският институт – повече от половин век, те оставят трайна диря в живота на града. С тях са свързани стотици човешки съдби; цели поколения получават основното си образование благодарение на възпитаниците на тези образователни институции; десетки фамилии се посвещават на учителската професия и я превръщат в синоним на всеотдайност.

Задачата на този скромен труд е да припомни историята на средното педагогическо и първото полувисше училище в града, да възкреси спомените на бивши преподаватели и студенти, да изясни приноса им за педагогическото образование.

В книгата е описана историята на педагогическото образование в Бургас през втората половина на ХХ век – неговите завоевания, влиянието му  върху обществения и културния живот на морския град.

Използвани са източници с библиографски и информационно-справочен характер, архивни документи, спомени и снимки от лични архиви на преподаватели и студенти (курсисти), някои от които влизат за първи път в научно обращение.

Авторката изказва сърдечна благодарност на П. Димитров, П. Сиреков, Г. Георгиев, П. Парашкевов, Р. Берберов, М. Дамянова, Д. Тимнева, Щ. Щилиянова, Вл. Деянова, Ст.Русенова, В. Драганова, В. Асса, Т. Василева, Р. Стоянова, Г. Ганева и десетки други, които помогнаха за написването на тази книга.

Изданието е спонсорирано от г-н Ивайло Зартов.

Авторката

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
10,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.