Поморие – град с хилядолетна история

ISBN:
978-954-471-690-5
Размери: 
20 × 13 × 0.8 cm
Брой страници: 
68 стр.
Година на издаване: 
2020
Рейтинг: 
0
Цена: 
12,00 лв.
Цена: 
12,00 лв.

Поморие – град с хилядолетна история и много лица. Град на тракийски стратези и гръцки колонисти, на римски наместници и византийски аристократи, на български владетели и османски управители.

Надхвърлил 2500 години.

Съвременният град Поморие е разположен върху едноименен, тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив. Градът е заобиколен от морето и Соленото езеро, като единствено чрез тесен провлак се свързва с обширното Поморийско поле.

През хилядолетията селището променя своето местоположение, поради изменящата се конфигурация на терена. Съвременната история на града протича между Бургас, намиращ се 20 км на юг и Несебър – 18 км на север. През Античността за него си съперничат и често воюват Несебър и Созопол, а през Средновековието е значително пристанище.

До 14 август 1934 г. градът носи древното име Анхиало, когато със специална министерска заповед е преименуван на Поморие.

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: