Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието

ISBN:
978-954-471-323-2
Размери: 
20 × 13 × 1.2 cm
Брой страници: 
84 стр.
Година на издаване: 
2016
Рейтинг: 
0
Цена: 
9,00 лв.
Отстъпка: 
-3.00 лв
Цена: 
6,00 лв.

Анхиало! Един античен град от западнопонтийското крайбрежие забулва в тайна своята история през хилядолетията!

Какъв е Анхиало?! Тракийски, гръцки или римски град, предпочитан заради солта, “Свещеното езеро” и удобното пристанище или е “ябълката на раздора”?! През Античността – между Аполония и Месамбрия, а през следващите векове – между Византия и България. Преживява няколко разрушения и стотици походи на покритото с “вечна слава” Анхиалско поле и край “високите стени” на крепостта. Историческата наука все още не се е произнесла за точната дата на неговото създаване. Не ни е известно и името на неговия основател.

Анхиало е антично селище, което се намира в местността Палеокастро, при днешния град Поморие.

Споменато е за пръв път от Страбон като градче на аполонийците, поради което се приема, че Анхиало е създаден към края на V век пр. Хр. като колония на съседната Аполония. Според един декрет, намерен в Истрия, към средата на ІІ век пр. Хр. Анхиало е важно селище, укрепено с крепостни стени, за което водят война Аполония и Месамбрия. Разрушена до основи, крепостта е отново издигната и през 9 година е видяна от Овидий...

---------------

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: