България – държава на духа

ISBN:
978-954-471-304-1
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.2 cm
Брой страници: 
80 стр.
Година на издаване: 
2015
Рейтинг: 
0
Цена: 
9,00 лв.
Отстъпка: 
-3.00 лв
Цена: 
6,00 лв.

Щастливи са творците, галеници и любимци на своите музи. Очевидно Клио и този път не е пропуснала да навести влюбената в историята авторка на увлекателния сборник от разкази “България – държава на духа”. Обичта към историята и професията на преподавател по история отново е вдъхновила творческия устрем на Валя Георгиева от Поморие за написването на поредната й творба. Преклонението пред великото и достойно минало на българския народ е родило това увлекателно и за ученици, и за възрастни четиво. Валя Георгиева успешно продължава традициите, поставени в предишните й творби “Духовното пробуждането на Анхиало”, “Защитниците на Анхиало” и др., които не представляват само историческа документация, но възпитават в любов и изграждат самочувствие за принадлежност към велика нация.

Авторката ни въвежда в света на историческите личности и събития по оригинален и елегантен начин. Пътешествието през вековете започва с вълнуващата среща с наследството на древната култура по българските земи: нейните многобройни загадки и мистерии и нейните явни и световно признати постижения. Тракийските съкровища, тези великолепни образци на художествените умения и естетически вкус на древните майстори, днес са неоспоримо доказателство за мястото, където се е зародила европейската цивилизация.

Именно върху тези земи, от чиито недра продължават да извират нови и нови артефакти – доказателства за изумителните постижения на човешкия талант и интелект, се създава и укрепва българската държава. Традициите на древните траки се преплитат с културата на Изтока, донесена от наследниците на Велика България. И ако тракийските съкровища са свидетелствата за разцвета на една древна цивилизация, то съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина е свидетелство за достойнството и величието на древните българи, признато от близки и далечни страни.

Така, още с първите редове, читателят попада в плен на магията, породена от усещането за принадлежност към велик род. Тази магия не ни напуска, когато четем и следващите разкази. Пред нас преминават образите на Аспарух, Тервел, Крум, Борис, Симеон, Самуил, Асен и Петър – велики българи, чийто живот и дело са свързани с повратни моменти от българската история. Увлекателното пътешествие завършва с последния велик българин на Средновековието – Св. Евтимий Търновски. Думите му “Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моя лична съдба” звучат не само като верую, но и като завет към всички, които са поели тежката отговорност да служат на родината си.

Разказите на Валя Георгиева не са само пътешествие във времето. Потапянето в героичността и величието на онова време има силно въздействие върху читателя и нахвърля първоначалната цел на авторката да заинтригува въображението и да събуди интереса към историческото познание. Спецификата на историческото четиво се дължи на разнопосочния му ефект. Дори и най-документално представената историческа ситуация може да се превърне в катализатор на силни емоции. По такъв начин въздействат разказите на Валя Георгиева. Това въздействие се подсилва и от сполучливия външен и вътрешен дизайн на книгата. Портретите на владетели, на забележителни обекти от културно-историческото ни наследство допълват цялостното внушение на текста.

Въпреки че сборникът от разкази на Валя Георгиева “България – държава на духа” е предназначен предимно за младите хора, негови читатели могат да бъдат всички, които обичат и се вълнуват от българската история.

доц. д-р Пенка Д. Пеева
катедра “История и философия”, университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

3,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
3,00 лв.
4,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
4,00 лв.
19,90 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
19,90 лв.