Личност. Страти Димитров

ISBN:
978-954-471-458-1
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2 cm
Брой страници: 
200 стр.
Година на издаване: 
2018
Рейтинг: 
0
Цена: 
15,00 лв.
Цена: 
15,00 лв.

Уважаеми читателю,

Отдавна мислех да напиша книга за известният общественик, дарител и политик Страти Димитров. На 18 септември 2015 г. бях поканен от кмета на Ново Паничарево Яна Жекова на представянето на книгата на Атанас Радойнов „Ново Паничарево – история бит култура“, което се проведе в читалище „Отец Паисий“.

На площада пред читалището заедно със съпругата ми любезно бяхме посрещнати от г-жа Жекова, там бяха кмета на Община Приморско д-р Д. Германов, общински съветници и др. Още с посрещането забелязах присъствието на много известни писатели, поети, историци, краеведи от Бургаската писателска общност – Атанас Радойнов, Динко Павлов, Манол Манолов, Георги Мавродиев, Милка Иванова и др., управителя на издателство „Либра Скорп“ д-р инж. Денчо Михов, дизайнерката Петра Лимоза, фотографа Игнат Дяволов и разбрах, че организацията по представянето е сериозна.

Представянето на книгата мина перфектно, с много изказвания, вземане на отношения, с много аплодисменти и т.н. Многократно се споменаваше името на Страти Димитров и още тогава реших, че е време да направя нещо!

Но какво?

С излизане от читалището подарявам моя книга на един приятел и той ме запозна случайно с непознат усмихнат, разговорлив човек, който набързо ми се представи и спомена, че ние сме близки хора, роднини и т.н. Разделихме се и насреща ми Атанас Радойнов, споделих с него намеренията си, а неговите думи бяха: „Ти си задължен да напишеш книга за Страти Димитров. Каквото ти трябва можеш да ползваш от книгата Ново Паничарево“. На крачка от нас стоеше старият кмет Костадин Русенов, чува разговора и ми казва: „Имам кратък материал за Страти Димитров, като се видим в Бургас ще ти го дам!“.

Вечерта мина както се полага с много наздравици, пожелания, обсъждания, коментари, за което новопаничарци бяха се постарали.

На следващата година отидох нарочно в Ново Паничарево да търся моя близък роднина, без да съм запомнил името му, с питане и няколко обаждания до Бургас го открих. Това е дългогодишния учител Никола Стоянов (Илчев), случи се точно на Гергьовден, 6 май 2016 г. Седнахме на разговор и много бързо намерихме общ език, общи ценности и виждания, и започнахме работа.

Книгата е написана на достъпен език, като селищата, местностите, улиците и др. са представени с наименованията, каквито те носят в миналите години и както са запомнени от хората. Новите (сегашни) имена са ползвани в курсив и скоби за пояснение.

За съставяне съдържанието на настоящата книга са ползвани много информационни източници, както и общите усилия на Георги Райков, Никола Стойчев, Иван Григоров, кмета Яна Жекова, колегите от отдел „Краезнание“ към РБ „П. Яворов“, читалище „Отец Паисий“ – Ново Паничарево, училище „Хр. Ботев“ – Н. Паничарево, Историческия музей в гр. Котел, Народното събрание, Исторически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, други източници и родственици (виж стр. 148).

Книгата вече е факт и вие я държите в ръцете си.

Авторът

----------

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: