Беглик таш и Приморско

ISBN:
978-619-7252-54-5
Размери: 
16.5 × 12.5 × 0.5 cm
Брой страници: 
80 стр.
Година на издаване: 
2019
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Книгата “Беглик таш и Приморско” е своеобразен пътеводител (с включени исторически данни, теории и хипотези за възникването, съществуването и ролята на тракийското мегалитно светилище Беглик таш в района на Приморско.

-------------

Най-достоверно свидетелство за присъствието на тракийски племена в района е Тракийското мегалитно светилищe в местността Беглик таш край Приморско.

Българският Стоунхендж – тракийското мегалитно светилище Беглик таш (в превод – данъчен камък), се намира в Приморската планина на надморска височина 128 м, на хребета оформящ Маслен нос, над резиденция “Перла” на около 4,5 км от Приморско. Поради функционално разположение на камъните, които го оформят, мястото е използвано за наблюдение на движението на слънцето и луната, за отчитане на годишните сезони, както и като слънчев часовник, от древните хора.

Днес наричаме “Апостол таш” само големия сърцевиден камък, през който наблюдаваме слънцето, но само преди години това име се използваше за цялото светилище. Тъй като се намираме в местността Беглик таш, постепенно името на местността е предадено и върху името на светилището. Правилно е да се нарича “Апостол таш”, като е добре това объркване да се оправи в най-близко време.

Мегалитното светилище е без аналог в България!

Авторът

-------------
Книгата е издание на “Информа принт“ ООД
-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: