Преображенското въстание и прокудените българи от бащин край

ISBN:
978-954-471-220-4
Размери: 
20 × 13 × 1 cm
Брой страници: 
144 стр.
Година на издаване: 
2013
Рейтинг: 
0
Цена: 
6,00 лв.
Цена: 
6,00 лв.

Книгата се издава във връзка със 110-годишнината от Преображенското въстание – 1903 г. с чувство за историчност и преклонение пред подвига на четниците, войводите, смъртните дружини и цялото българско население от Източна Тракия и Странджа планина.

Преображенци, които нямат аналог с братята си от другите български въстания, да се осмелят да дигнат въстание под носа на султана, на една крачка от столицата Цариград и да направят своя исторически конгрес в местността Петрова нива – тогава в границите на империята. Неповторим подвиг, за който нищо не е писано в учебниците по история и много малко се знае за подвига и героизма, на тракийските българи и странджанци.

Преображенци изнасят цялото въстание на собствените си плещи, без помощ от никъде – нито от Княжество България, нито от другите славянски народи.

Това задължава да се разгледа малко по-задълбочено зараждането, развитието и избухването на въстанието, съпричастността, възторга и победата на българите, до изграждане макар и за кратко на Странджанската комуна (република). Да се разгледа по-подробно подвига на легендарния войвода Георги Кондолов, на Пано и Равашола – загинали на бойното поле, на войводите Дико Джелебов, Яни Попов, Стамат Икономов и всички други.

Авторът прави опит да изследва и предаде обобщено и обективно написаното, през годините, от родолюбиви и с чувство за историчност българи, като си позволява тук-там да дава лична информация, за събитията и честванията от по-ново време.

Всички селища, махали, местности и др. са представени с наименованията, които носят преди 110 години и както са запомнени от хората, като в скоби се поясняват новите наименования, за по-лесна ориентация.

За съставяне съдържанието на настоящата книга са ползвани изключително краеведчески издания (защото в учебниците по история няма нищо) на Димитър Стамболиев – свидетел на събитията, Георги поп Аянов – участник във въстанието, Минко Неволин – участник във въстанието, Горо Горов, Любомир Панайотов, Иван Карайотов и др.

В книгата подробно е засегнат погрома на българите в Източна Тракия и Странджа планина. Изселническите вълни и зверствата над бягащите българи, търсещи спасение зад границата в Бургас, Варна, Ямбол и окръжните селища. Несгодите и премеждията, които преживяват изселниците, голи и боси, без дрехи, без храна, без пари, докато намерят покрив над главите си.

На 9 май 2013 г. в Бургас на ул. “Съединение” № 5 се откри паметна плоча на войводата Георги Кондолов.

Авторът

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
10,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-1.00 лв
Цена
4,00 лв.
8,50 лв.
Отстъпка:
-2.50 лв
Цена
6,00 лв.