Бургас и морето

ISBN:
978-954-471-693-6
Размери: 
21.5 × 14.5 × 5.5 cm
Брой страници: 
776 стр.
Година на издаване: 
2020
Рейтинг: 
0
Цена: 
29,90 лв.
Отстъпка: 
-4.90 лв
Цена: 
25,00 лв.

Бургас и морето
Второ преработено и допълнено издание

------------

Скъпи бургазлии,

Тази книга не е за всеки!
Тази книга не се чете за един ден или на един дъх!
Тази книга не е за един месец или за една година, тя е предназначена да се чете много пъти, от много хора и много поколения!
Тази книга разглежда град Бургас и околностите въз основа на описания от съвременници – свидетели на отдавнашни и по-близки събития, както и достоверни разкази за периода от 1800 г. до 2020 г. и от по-рано.

В този скромен енциклопедичен труд вниманието е насочено към историческия, стопанско-административния, а така също образователния и духовния живот на град Бургас. Авторът няма претенции за всеобхватност и изчерпателност на събитията, давайки си ясна сметка, че не иска да се мери с историци, писатели и краеведи, а само прави опит да изследва и предаде обобщено и обективно написаното през годините, като си позволява да даде тук-там лична информация за събития и случки от най-ново време, на които е свидетел, а в някои случаи и пряк участник в обществено-политическия живот на града.

Книгата “Бургас и морето” е второ преработено, допълнено, подобрено издание, което вече е във вашите ръце и имате възможност да се запознаете подробно и задълбочено с миналото и настоящето на Бургас.

Публицистът, краевед Стефан Апостолов има над 150 статии и материали, поместени в български и чуждестранни издания, а книгите му се четат и в Мелбърн, и в Москва, и в Берлин, и в Париж, и в Лондон, прескачаме океана и стигаме до Чикаго, където е най-голя­ма­та българска диаспора.

Стефан Апостолов е един родолюбив автор, който пише с голяма страст, вътрешен заряд и много, много желание за Бургас, за морето, за Южното Черноморие, за битките, въстанията и войните, случили се през вековете в района на Странджа планина, Одринска Тракия и българските селища в Цариградската равнина – от Черно море, по Босфора, та чак до Мраморно море.

Неговите книги като: “Големият залив”, “Полуостровът”, “Остров Св. Анастасия”, “Тракийско светилище Беглик таш”, “Преображенското въстание”, “Балканската война”, “Линията Мидия – Енос” и други правят силно впечатление на читатели и критици и той получава награда “Будител” за 2019 година. В същото време е поканен от Българския културен институт в Берлин за празника на Светите братя Кирил и Методий – 24 май, където представя книгите си “Островът и Бургас” и “Беглик таш и Приморско”, с което става посланик на добра воля на забележителностите на двете морски общини в Европа, а през следващата година предстои представяне на книгите в Българския културен институт в Москва, а големите амбиции са за представяне на книгите в японската столица Токио.

Стефан Апостолов, наред със своята авторска работа по написване на книгите, с изключително историческа и краеведческа насоченост, се явява и голям дарител. Той дарява всички свои книги на отдел “Краезнание” към РБ “Пейо Яворов”, на читалня “Владимир Василев” към библиотека “Пейо Яворов”, на заемна библиотека “Пейо Яворов”, на Регионален държавен архив Бургас, на училищни библиотеки в града, на читалищата в общините: Бургас, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, прави дарение и на българската църква “Свети Стефан” в Истанбул.

Авторът работи неуморно върху Поредица “АПОСТОЛИ” – войводи, четници, свещеници, учители, възрожденци, общественици, дарители, правници, развивали апостолска дейност в Бургас и региона.

Горещо препоръчвам книгата “Бургас и морето” на родолюбивите български читатели. Тя ще бъде един значителен принос за обогатяване на техните познания, за развитието на моя роден град Бургас и неговите околности.

Поздравявам Стефан Апостолов за неговия труд, със силно изразен патриотичен характер! Пожелавам нови творчески успехи, в благородното му дело!

Акад. Никола Съботинов
Председател на БАН (2008 – 2012)

------------

За съставяне съдържанието на настоящата книга са ползвани като информационни източници над 50 издания на историци, археолози, краеведи, родоведи, писатели, духовници, изследователи и специалисти, без които човек не би се ориентирал в мъглата на годините. Между тях са: академичната “История на Българската държава през средните векове” на доайена проф. Васил Златарски, “Исторiя болгаръ” на историографа проф. Константин Иречек, книгите за Бургас и бургаския край на Атанас Христов, Георги поп Аянов, з.д.к. Горо Горов, проф. д-р Иван Карайотов, Янко Керемидчиев, проф. Божидар Димитров, Стефан Цанев, а също така справочници, статистически годишници, интернет издания, карти и др.

Съдържанието на тази книга не би било това, което е, ако не бяха трудовете и на публициста-краевед Иван Бубалов, проф. д-р Михо Михов, д-р Вида Буковинова, Ганчо Неделчев, Стефан Николов, Донка Салакова, Ганчо Ганев и др., както и съпричастността на служителите на отдел “Краезнание” и Читалня за хуманитарни науки “Владимир Василев” към Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас, Регионална дирекция Архиви – Бургас и др.

За съжаление, времето на възникването на Бургас като селище на това място, е въпрос с недоизяснен отговор и затова продължават дискусиите по него. Все още началото буди хипотези, спорове и догадки, легенди, противоречиви, предполагаеми и нагласени факти.

Проф. Божидар Димитров казваше: “Няма град в България, за който да се водят толкова ожесточени спорове за неговата древна история, като мненията на историците по този въпрос са коренно противоположни”.

Дали градът е възникнал през XVI, XVII или XVIII век, дали е възникнал като рибарско селище, дали на мястото на една или друга кула, предстои да изясняват историците, археолозите и други специалисти, които да докажат действителния произход на Бургас.

Уважаеми читателю, Вие сам преценете и си направете заключение относно времето на възникване на нашия черноморски красавец Бургас – кой както прецени!

Книгата съм я написал сам, без да стои зад мен каквато и да е институция, организация или личност в Бургас, с много голямо желание, с голяма страст и вътрешен заряд, с отворено сърце към историята на града и с много упорит труд, в полза на бъдните поколения!

Авторът

------------

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: