Айтос – от векове за векове. Културна панорама

ISBN:
978-954-471-263-1
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.8 cm
Брой страници: 
232 стр.
Година на издаване: 
2015
Рейтинг: 
0
Цена: 
12,00 лв.
Отстъпка: 
-2.00 лв
Цена: 
10,00 лв.

Димитрина (Мита) Иванова, бивш началник на отдел “Култура” в общината, има съзнание за високата роля и значение на историческата летопис, живяла е с желанието да запечати лица, събития и процеси в културния живот на Айтос. И ето сега всичко това е основа за достоверната й история на културата на града в миналото.

Книгата е написана искрено и честно, без политически пристрастия. Представени са свободолюбието и родолюбието на поколенията във времето. Стотици имена, дати, местности, случки и събития, реални факти и легенди са проучени и извадени из културната панорама и забравата. Този подход има голяма историческа и гражданска стойност сега, когато с местен и  национален нихилизъм се отричат и омаловажават десетилетните борби за социална справедливост.

Достойно могат да се градят настоящето и бъдещето, ако се уважава миналото в цялата му противоречива цялост.

Обобщеният исторически образ на Айтос е представен в цялата му сложност, последователност и патриотична същност.

Айтос е важно кръстопътно селище в Югоизточна България от времето на траките и римляните, през българското средновековие и турското робство, до Освобождението и след него. Иванова е историограф, който подхожда към историческите факти не бездушно, а със страст и с голяма доза романтика.

Книгата е ценна добавка към всичко, което е писано и публикувано за Айтос и неговия регион, добросъвестно посочено в библиографските бележки на авторката, която не скрива болката и радостта си за днешния Айтос, нещо загубил, но и нещо прибавил в хилядолетното си съществуване, стъпил достолепно в гънките и по хребетите на Балкана, вгледан с вяра в бъдещето.

Редакторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: