Бургас и морето

ISBN:
978-954-471-329-4
Размери: 
21.5 × 14.5 × 4.5 cm
Брой страници: 
586 стр.
Година на издаване: 
2016
Рейтинг: 
5
Цена: 
20,00 лв.
Отстъпка: 
-4.00 лв
Цена: 
16,00 лв.

Настоящата книга разглежда град Бургас и околностите, въз основа на описания от съвременници – свидетели на отдавнашни и по-близки събития, както и достоверни разкази за периода от 1800 г. до 2014 г.

В този скромен труд вниманието е насочено към историческия, стопанско-административния, а така също образователния и духовния живот на град Бургас (без засягане въпроси свързани със спорт и политика). Авторът няма претенции за всеобхватност и изчерпателност на събитията, давайки си ясна сметка, че не иска да се мери с историци, писатели и краеведи, а само прави опит да изследва и предаде обобщено и обективно написаното през годините, като си позволява да даде тук-там лична информация за събития и случки от най-ново време, на които е свидетел, а в някои случаи и пряк участник в обществения живот на града.

Селищата, местностите, улиците, площадите, парковете, градините, училищата и др. са представени с наименованията, каквито те носят в миналите години и както са запомнени от хората. Не са ползвани новите (сегашните) имена (освен в курсив и скоби за пояснение), защото не е естествено за събития станали преди много години, да се включват несъществували тогава наименования.

Книгата е написана на достъпен език за масовия читател, без навлизане в описателни подробности при изложението на фактите.

За съставяне съдържанието на настоящата книга са ползвани като информационни източници над 40 издания на историци, археолози, краеведи, писатели, духовници, изследователи и специалисти, без които човек не би се ориентирал в мъглата на годините. Между тях са: академичната “История на Българската държава през средните векове” на доайена проф. Васил Златарски, книгите за Бургас и бургаския край на Атанас Христов, Георги поп Аянов, Горо Горов, проф. д-р Иван Карайотов, Янко Керемидчиев, проф. Божидар Димитров, Стефан Цанев, а също така справочници, статистически годишници, интернет издания, карти и др.

Съдържанието на тази книга не би било това, което е, ако не бяха трудовете и на публициста-краевед Иван Бубалов, проф. д-р Михо Михов, д-р Вида Буковинова, Ганчо Неделчев, Стефан Николов, Донка Салакова, Ганчо Ганев и др., както и съпричастността на служителите на отдел “Краезнание” и Читалня за хуманитарни науки “Владимир Василев” към Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас, Регионална дирекция “Архиви” – Бургас и др.

За съжаление, времето на възникването на Бургас като селище на това място, е въпрос с недоизяснен отговор и затова продължават дискусиите по него. Все още началото буди хипотези, спорове и догадки, легенди, противоречиви, предполагаеми и нагласени факти.

Дали градът е възникнал през XVI, XVII или XVIII век, дали е възникнал като рибарско селище, дали на мястото на една или друга кула, предстои да изясняват историците, които да докажат действителния произход на Бургас.

Уважаеми читателю, Вие сам преценете и си направете заключение относно времето на възникване на нашия черноморски красавец Бургас – кой както прецени!

Авторът

-------------

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
15,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
15,00 лв.
9,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
6,00 лв.