Медникарово. История; бит и култура; родове и личности

ISBN:
978-954-471-018-7
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2 cm
Брой страници: 
176 стр.
Година на издаване: 
2007
Рейтинг: 
0
Цена: 
8,00 лв.
Цена: 
8,00 лв.

Тази книга е наистина едно продължително пътуване към село Медникарово. И достигнали до полите на Сакар планина ние любопитно ще тръгнем по стародавните улици на това село, ще открием дълбоките български корени на много родове, ще ни озарят добродушните усмивки на медникаровци и бързо ще се слеем с интересни съдби. “През прозорчето на тази книга се виждат добре споени късчета от миналото и днешното време – предупреждават Стоян Тодинов и Кирил Кабов, авторите на “Медникарово – история, бит, култура, родове и личности” – проблясват като цветни кристалчета обич и добродушна усмивка, обобщения за доброто и злото, надежда за бъдещето на нашите деца, внуци и правнуци.”

Историята на Медникарово е драматична. Очертана е от съдбоносни събития, огласена е от жестоки набези на иноверците, изпълнена е от превратности. Хайдутство, въстания, войни и участието на медникаровци в тях. Пътят на Медникарово прекосява хребета на близо три века, за да стигне до наши дни. И авторите на книгата вълнуващо проследяват този исторически път.

Най-значително място заемат родовите хроники. И това съвсем не е случайно. Дълбоките родови корени са проникнали здраво в земята на Сакар планина и са дали богати плодове във времето. И в пространството, защото много медникаровци живеят в различни селища на България. Проследени са близо стотина медникаровски родове с техните многобройни разклонения. Мнозина биха могли да открият своето място сред клонките на родословното дърво.

Разбира се, че става дума и за поминъка на медникаровци – за поминъка в далечното минало, в днешния ден и в бъдното.

Битът и културата на такова характерно българско село безспорно представлява голям интерес. Фолклорното богатство е неизмеримо. Карапелитските песни са вълнуващи и звънки. Образованието и читалищното дело са проследени в развитие още от своето начало. Календарът на медникаровци е изпълнен с много неповторими празнични дни. Обредите и обичаите, митовете и легендите, религията, облеклото… Имена, характерни думи и наречия… Всичко това са щрихи към портрета на Медникарово, които авторите притурят с познание и вещина.

Отредено е почетно място и на медникаровските специалисти, които разнасят славата на своето родно село. На фона на Сакар планина ние се срещаме и с медникаровските чешити и продължително заживяваме с техните забавни истории.

Страниците на книгата “Медникарово – история, бит и култура, родове и личности” са изпъстрени с интересни документи: имена на хайдути и народни закрилници, списъци на участници във въстанията и войните, на учители и кметове. Разнообразният илюстративен материал допълва документалния характер на книгата.

Едно от качествата на книгата е: отношението на авторите към изложените събития и факти, техният оценъчен характер. Съпоставката между миналото и настоящето ускорява ритъма на сърцето.

И накрая нека се съгласим със Стоян Тодинов и Кирил Кабов – авторите на “Медникарово – история, бит и култура, родове и личности”: “Написаното дотук не изчерпва историята на Медникарово. Навярно има още много какво да се каже за отделните родове и семейства, за тяхното минало и настояще… Нека потомците, където и да се намират, добре да знаят и да помнят кое е тяхното родословно дърво и да го обогатяват с повече деца, внуци и правнуци.”

Редакторът

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: