Цветя за директора

ISBN:
978-954-471-071-2
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2 cm
Брой страници: 
232 стр.
Година на издаване: 
2009
Рейтинг: 
0
Цена: 
8,00 лв.
Цена: 
8,00 лв.

Скъпи мои братя и сестри – българи!

Започвате да четете една книга – своеобразен сборник от над тридесет есета, разкази, както щете да ги наречете, на директори не на какви да са институции, а на училища, които спокойно можем да наречем школи на духа на българския народ, на учителите-директори на тези школи.

Те, в своята дейност, не престанаха да будят, възпитават и образоват младото поколение – децата, които, независимо от процента на раждаемостта, са един непрестанен, чист извор, бликащ във всяко едно училище. Лексиката се промени, науката бързо се разви, техниката извърши колосални скокове, но всички ние започваме с “А” и “Б” на азбуката, с първите писмени знаци, обградени с голямата любов на учителите си, които оставиха една “Азбучна молитва”, каквато няма никъде в света, преобразиха “Шестоднева”, създадоха “Рибния буквар”, даскалоливницата, училището – институция, която и днес достойно образова децата ни, достойно влезе в Съюза на Обединена Европа, в която целостта на културите изисква единство, но не родоотстъпничество.

Съставителят на книгата, г-н Стоян Тодинов, точно върху това работи десетилетия наред. Той иска да запази знанията, културата, многообразното мислене, опита, дързостта и отговорността на своите съграждани – директори на училища, макар че те не всички са родени и живели в детските и юношеските си години в град Бургас, но съзнателния си живот прекарват тук и отдават цялото си същество да образоват децата на Община Бургас.

“Днес училището е по-младо от всякога, защото има смелостта да експериментира, енергията да се възхищава и вдъхновява, силата да пази идеалите си и да се себеотстоява в един сложен свят.”

Училищният директор е педагог, психолог, администратор, мениджър.

Г-н Тодинов е направил един доста ароматен духовен коктейл от тридесет достойни, отговорни българки и българи – посветили живота си на образованието, като всеки поотделно, с много знания и опит, разказва крайно мъдро сакралните си чувства за знанието на учителското тяло, за отговорността пред род и отечество, за многообразния свят на директора, задължен с личното си поведение и морал да учи на толерантност, постоянство, взискателност.

От книгата струи много мъдрост. Четете тази мъдра книга, приятели, която съхранява българщината, тя е един бисер от нашия живот, който няма забрава.

Донка Брусева, редактор на книгата

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: