Исторически сведения за село Зорница

ISBN:
978-954-471-283-9
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2.5 cm
Брой страници: 
352 стр.
Година на издаване: 
2015
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Летописна книга за с. Зорница, община Средец, област Бургас.
----------------

Американският писател Дейл Карнеги казва, че за всеки човек най-приятното словосъчетание е неговото име. А за една съобщност от хора – държава, населено място род и т.н. е съответното наименование. А когато то носи и звездното име Зорница, то считам че е излишно да крием удоволствието и гордостта си от това. Природните дадености около село са прекрасни. Горите още крият своята тайнственост а китните поляни ни омайват с пъстротата и аромата си. Местностите, познати ни до болка със своите стародавни имена – Каабач, Джендема, Кузгуна с тракийското светилище и виещите се възбог орли, Курткая, Язлъка, Сюрешкия път, Канлъгичит, Смокинята, Недковица, Тончовица и т.н., ни връщат назад в годините, където потъват нашите предци със своите стремления и битност. В миналото за което имаме непоклатими доказателства от известните археологически находки тук са живели траки, славяни, прабългари, византийци, мюсюлмани. Имената на селищата говорят за това – Берсаме, Литозария, Топчилер, Топузлари, Зорница.

Тук между двата Авролева (Златните лъвове) – двата Бакаджика са водени немалко кървави сблъсъци с налитащи от всякъде нашественици. Край нас минават важни пътни артерии, свързващи Черноморието с Кабиле, Верея и Филипополис и Одрин със Силистра и Русчук.

Но най-голямото богатство на селото са хората дошли и излезли от тук. Това са основателят на селото Желю Божков, Таню Минов, Манол Пърпъров и всички 30 семейства, които дръзват да напуснат родния край, за да потърсят по-добро място за живот. И го намират тук – между Малкия Бакаджик (Войнишкия) и Кузгуна. Това са 87-те наши герои-мъченици, дали живота си при защита на Отечеството. Това са хилядите наши предци и съвременници – земеделци и скотовъдци, чукачи, кундурджии и терзии, налбанти, сарачи, тухлари, търговци, техници и военни, учители свещеници, агрономи и зооспециалисти, лекари и медицински работници, юристи, инженери, изобретатели, журналисти и преводачи, строители, учени, артисти и музиканти и от всички други професии. Това са те – излезлите от родното гнездо, пръснали се из цялата страна, а сега и по всички части на света.

Но е истина, че където и да са, за всички тях името Зорница ще остане скъпо и свято.

Николай Вълканов

----------------

Тази книга е създадена по проект на НЧ “Елин Пелин-1927”, с. Зорница, финансиран по договор № 60/3/3231010 от 05.08.2014 г. чрез СНЦ “МИГ СРЕДЕЦ” по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.

----------------

Коментари

Това е една чудесно написана летописна книга за с. Зорница - обл. Бургас ! Зад страниците на тази книга,изпълнена с ценни исторически сведения за заселването ,бита и културата ,прозира и огромния труд около нейното създаване. Нашия съвременник инж. Николай Вълканов с цената на много лично време и средства събра много данни ,посещавайки музеи,библиотеки, архиви от Ст.Загорския и Хасковски край и заедно с тези събирани от вуйчо му- Владимир Петков успя да създаде тази ценна за поколенията книга. Много благодарности ! Благодарим от сърце и на Станимир Василев , който като редактор изпълни перфектно своя принос за създаването на тази великолепна книга ,която сега с удоволствие всички Зорничани желаят да притежават !
Рейтинг: 
0
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

8,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
5,00 лв.
10,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
10,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.