Ценностните аспекти на разбирането. Концептът “успех” в българската, руската и британската речева практика

ISBN:
978-954-471-155-9
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
200 стр.
Година на издаване: 
2012
Рейтинг: 
0
Цена: 
10,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
10,00 лв.

Умението да се справяме в обществото, натрупаният личен опит и ценностните ни ориентири са важни за постигането на успех във всяка житейска сфера, но тяхното значение в условията на съвременните международни контакти и интензивен междукултурен диалог придобиват нови измерения.

Изучаването на чужд език и комуникацията на чужд език, досегът до друга култура, формирането на представи и оценки за тях предполагат наличието на готовност да осъзнаваме, да сравняваме, да разбираме новото, различното, актуалното.

В условията на съвременното образование и съществуващо езиково разнообразие изграждането на комуникативна компетентност при изучаване на чужд език не просто добавя нови езикови знания на индивида, но “преподрежда” всички негови социокултурни нагласи и представи и е в основата на така необходимата за съвременния човек междукултурна комуникативна компетентност.

Целта на тази книга е свързана с формирането на специфичната междукултурна компетентност, тъй като представя фрагмент от нашето познание за света чрез езиковата му репрезентация в публицистичния и медиен дискурс на българи, руснаци, британци в съпоставителен план.

В основата на нашето изследване е виждането за езика като когнитивен механизъм за усвояване на действителността от човека и като инструмент за съхраняване на универсални и специфични културни контексти и ценности, които ни позволяват да изградим определено разбиране за света и за самите нас в него.

Вниманието ни ще бъде съсредоточено по-конкретно върху концепта “успех”. Този избор съвсем не е случаен. Постигането на успех е важен социален ориентир на съвременния човек. Това понятие се характеризира с общофилософска значимост поради екзистенциалната си същност, имаща отношение към смисъла на живота, житейските цели и стратегиите за постигането им, и по този начин към усещането за щастие и удовлетворение от живота.

Мотивацията за написването на тази книга бе почерпана и от въвеждането на магистърски дисциплини в нашия университет с тематика в областите на междукултурната комуникация и разнообразните аспекти на интеркултурното образователно пространство в съвременното общество.

Насочеността на нашето изследване към широк кръг от адресати ни задължи да изградим теоретичния му контекст, представяйки основните проблеми на съвременната когнитивна лингвистика, лингвокултурология, теория на междукултурната комуникация и различните гледни точки върху тях.

Работата ни по подготовката на книгата се базира и върху богата експериментална част. Бяха проведени асоциативни експерименти и анкети с носители на съответните езици. По този повод бих искала да засвидетелствам искреното си уважение и признателност на всички колеги и студенти, които взеха участие в тях, с което допринесоха това изследване да има достоверна основа.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: