Войните на Османската империя с Австрия и Русия от края на XVII век до края на XIX век

ISBN:
978-619-7559-49-1
Размери: 
24 × 17 × 2 cm
Брой страници: 
164 стр.
Година на издаване: 
2023
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Учебно помагало по дисциплината “История на балканските народи” със заглавие “Войните на Османската империя с Австрия и Русия от края на XVII век до края на XIX век. Подбрани текстове, документи и изображения” има за предназначение да улесни студентите бакалаври и магистри от специалностите “Български език и история”, “История и философия” и “Иновации в обучението по история в средното училище” при Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас.

Учебното помагало, допълва лекционния курс по дисциплината “История на балканските народи” и ще бъде от полза за самостоятелната работа на студентите при изпълнение на възложените им изследователски задачи и ще спомогне за по-доброто им справяне с проблемите и задачите, които им поставя курса по учебната дисциплина “История на балканските народи”. Помагалото ще бъде изключително полезно в хода на предварителната подготовка и непосредствено в часовете за семинарни упражнения.

В структурно отношение съдържанието на учебното помагало отговаря на учебната програма по дисциплината “История на балканските народи”. Тематично е разделено на четири раздела – І. Въведение, ІІ. Военни конфликти и мирни договори от втората половина на XVII до края на XVIII век, ІІІ. Военни конфликти и мирни договори от XIX век, IV. Задачи и таблици и V. Използвана литература и интернет източници. Включва 60 цветни изображения, 34 черно-бели изображения и 9 карти.

В помагалото се разглежда дипломацията и войните на Османската империя с европейските държави (Австрия, Русия, Венеция) от втората половина на XVII век до края на XIX век в хронологическа последователност, като част от действията на Великите сили, свързани с опитите им за разрешаване на Източния въпрос, а в края на XIX в. и с определяне съдбата на Османската държава. Предложените теми засягат важни и дискусионни събития. Работата по тях ще допринесе за задълбочаване на знанията по конкретната тематика и ще развие уменията на студентите за изследване и за защита на теза.

Учебно помагало по дисциплината “История на балканските народи” не претендира за подробност и изчерпателност. В този смисъл настоящото издание има конкретно предназначение – да бъде полезно и да подпомага студентите от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. В името на това са положените от мен усилия при определянето на неговия тематичен облик, съдържание и практическа насоченост.

Накрая искам да изкажа благодарност на своите колеги от катедра “История и философия” при Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Бургас и на рецензента на помагалото доц. д-р Пенка Пеева за ценната помощ, която ми оказаха при изготвянето му.

От автора

----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите