Тестове по български език

ISBN:
978-954-471-518-2
Размери: 
21.5 × 14.5 × 0.5 cm
Брой страници: 
88 стр.
Година на издаване: 
2019
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Цена: 
5,00 лв.

Тестове по български език
За кандидат-студенти и студенти

---------------

Предлаганият сборник с тестове по български език е предназначен за кандидат-студенти, но може да се използва от студенти във филологическите и педагогическите специалности, от ученици при подготовката им за държавен зрелостен изпит, както и от всеки, който желае да повиши езиковата си култура.

Сборникът съдържа двадесет варианта и техните отговори. Целта на задачите във всеки вариант е да установи степента на владеене на книжовноезиковата правописна и пунктуационна норма, както и умението за прилагане на тези знания при самостоятелно изграждане на текст. Степента на трудност е съобразена с учебния материал по български език в средните училища. Взети са предвид и нововъведенията, направени от Института за български език при БАН в последното нормативно издание – Официален правописен речник на българския език, издаден през 2012 г.

Всеки вариант се състои от четири задачи. Първата задача проверява знанията по правопис и включва 60 думи. Трябва да се подчертаят само верните. Втората задача представлява текст, в който са допуснати правописни и граматически грешки, които трябва да бъдат отстранени. Целта на задачата е да бъдат включени и норми, характерни за свързания текст. Третата задача е пунктуационна. Тя включва текст, в който са пропуснати вътреизреченските препинателни знаци, които трябва да се поставят при преписването му. Четвъртата задача изисква написването на есе по зададената тема. С нея се проверяват уменията за създаване на текст, издържан в смислово, композиционно и стилистично отношение. Основни изисквания са адекватна интерпретация на темата, логично и разбираемо изразяване, богат речник, както и спазване на правописните и пунктуационните правила.

С публикуването на разсекретени варианти от изпита по български език в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас се дава възможност на кандидат-студентите да се запознаят със спецификата на изпитните задачи, да установят какви са пропуските в знанията им и да усъвършенстват практическата си подготовка.

---------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: