Българската литература на ХХ век – диалози, (пре)прочити, размишления

ISBN:
978-619-7123-44-9
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.8 cm
Брой страници: 
182 стр.
Година на издаване: 
2016
Рейтинг: 
0
Цена: 
12,00 лв.
Отстъпка: 
-2.00 лв
Цена: 
10,00 лв.

Настоящият сборник включва доклади, представени на национални и международни научни форуми, както и текстове, публикувани в различни литературоведски сборници и в специализираната периодика. Целта на съвместяването им в споделеното пространство на книгата е да демонстрират многообразието от подходи, от разнообразни концептуални призми, прицелени към възможния прочит на българската литература от ХХ век.

Включените в настоящата книга текстове са създадени в периода 2006-2015 г. и в голямата си част са представени под формата на доклади на различни конференции и научни форуми. Преработени и концептуално подредени, те са опит за обглеждане на нови страни от българската литература на изминалото столетие.

----------------

“Тези диалози, (пре)прочити и размишления са в периметъра на вдълбоченото четене, както на избраните литературни творби, така и на литературно-критическите им интерпретации. Разгледани са автори и книги, които отключват цели блокове от естетическия опит и литературната история. Избран е изследователски подход, който се стреми да улови смисловите излъчвания на литературата – не смислите като дискурсивно фиксирани, а именно аурата й, съпреживяването и схващането й през опорните точки на тематичното съдържание. А тези теми съдържат максимално обобщени човешки опит и ценности и затова свързват и сговарят различни езици, култури и времена. Комуникативността е вложена в самия подход на четене през съпоставителния анализ и през тематиката – самият подход се разгръща като една ситуация, при която книгите “се срещат и (раз)познават взаимно”, и осветляват. В това се откроява особената етична стойност на този подход и жестът на изследователката – да отвори литературния текст към разбирането и осветляването на съдържанията му.”

доц. д-р Мая Горчева

----------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: