Анимативният подход в образователния процес по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище

ISBN:
978-619-7123-67-8
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2.5 cm
Брой страници: 
230 стр.
Година на издаване: 
2017
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Понятието „анимация” навлезе сравнително скоро в педагогиката от други сфери на обществения живот, но неговите най-тесни връзки са именно с физическата активност и спорта.  Това е основание в предложеното изследване педагогическата анимация да се разглежда като ефективен и иновативен подход в съвременното образование по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище и да се разкрият и обосноват възможните аспект на неговата реализация.

В теоретичната част на монографията се прави обзор на достиженията в областта на анимацията в различните сфери на нейното съществуване – спортна, туристическа и педагогическа. Изясняват се основни термини, обясняващи анимативната дейност: спортна анимация, туристическа анимация, детска анимация, педагогическа анимация. Разкрива се сходството, полезността и атрактивността в сферите на дейност, в които анимацията е доказала своята полезност. Търси се провокация и активиране на интереса на педагогическите специалисти към достиженията във физическата култура и спорта, туристическата индустрия, педагогическата наука и възможностите за интегриране на всички тези знания и умения за удовлетворяване потребностите на децата и учениците от движение, забавление и вдъхновяващи преживявания в контекста на формалния и неформалния образователен процес по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище и неговите интегративни възможности.

Във втората част на монографията са представени методическите аспекти на анимативния подход в обучението по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище. Изяснени са целите, принципите, методите, формите и средствата на обучение в контекста на анимативния подход. Изведени са професионалните компетентности на учителя като аниматор.

В третата част на монографията са представени резултатите от педагогически експеримент, чиято цел е емпирично да се изведе цялостен модел за реализиране на анимативния подход във формалния и неформалния образователен процес по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище. Моделът е интегративен и вариативен – описани са подходите за интегриране на направление „Физическо възпитание и спорт” с други образователни направления, както и възможностите за вписването на различни анимационни мероприятия в образователното пространство на детската градина и началното училище.

Водещата идея на монографията е базирана на тенденциите, посочени от Яна Мерджанова, която констатира, че „идва един нов свят, създаден от нас самите, който налага и позволява нови условия на икономически, социален, духовен живот”. Този „нов свят” изисква и предлагане на „нови подходи” във всички сфери на взаимодействието.  И ако една дейност е вече позната, приложена в дадена сфера, защо да не бъде адаптирана в друга, обогатена от нейните особености и опит?!

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: