Градът на колоездачите. Колоезденето и колоездачният спорт в Бургас от 1946 до 1988 г.

ISBN:
978-954-471-201-3
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1 cm
Брой страници: 
160 стр.
Година на издаване: 
2013
Рейтинг: 
0
Цена: 
6,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
6,00 лв.

Книгата на доктора по история Георги Т. Георгиев “Градът на колоездачите (Колоезденето и колоездачният спорт в Бургас от 1946 до 1988 г.)” е продължение на книгата му “Бургаското съюзно колоездачно дружество (1905-1946)”.

Професионалният изследовател Георги Т. Георгиев с конкретни факти и доказателства още във въведението на книгата съумява да ни убеди, че град Бургас – наред с трайната си популярност чрез множество от поети и художници и други дейци в областта на културата и изкуството, е стойностен и популярен град и с редица изтъкнати спортисти. Но най-важното – с поредицата от две книги – първата, излязла през 1998 г. и сега – с тази – като вещ и задълбочен изследовател той съумява да ни убеди защо град Бургас е и “град на колоездачите”.

Самото подзаглавие на книгата е с конкретна визия и исторически е целенасочено. А това се осъществява в три възлови глави от книгата – втора, трета и четвърта – отбелязани както традиционно се прави в такива книги с популярен, но и научен подход – с “римска фигуративност”. Така се постига последователността в историческата достоверност и се фиксират конкретни факти, които непременно са обвързани с регионални обществени и държавни проблеми...

Посочват се конкретни факти за конкретни колоездачи – бургазлии от Световната Олимпиада през 1952 г., от колоездачния пробег на мира, от колоездачната балканиада, от републиканските състезания и спартакиади, от колоездачната обиколка на България, от колоездачната обиколка на Турция, от колоездачния пробег “София-Варна”, от колоездачния пробег “Радецки”, от колоездачната обиколка на Витоша, от колоездачния пробег “Бургас-Варна; Варна-Бургас”, от колоездачните обиколки на окръга, от околийските колоездачни обиколки – изобщо от районни, републикански и международни участия на отбори и индивидуални спортисти – колоездачи от Бургас, от окръга и областта ни от 1946 до 1988 г..

Като авторитетен историк и краевед от Бургас, д-р Георги Т. Георгиев съумява да запознае и нас – читателите – с много ценните документи и конкретни снимки, които са богатата и конкретна илюстрация на доказателството, че Бургас е наистина “град на колоездачите” особено в периода 1946-1988 г. Може би на това ни убеждават и съвременните “колоездачни пътеки”, кръстосали доста площ и разстояния из Бургас и извън Бургас. Но, разбира се, това ние дължим най-вече на настоящето управление в Община Бургас и областта.

А при наличието и на такива изследвания с двете книги на д-р Георги Т. Георгиев – учен историк не само с регионално, но и национално и международно значение, редно е Бургас да се гордее и като “град на колоездачите”. Особено ако се възстановят много от позабравените традиции на град Бургас в колоезденето. Дано това стане реалност в най-скоро време! Защото съвременните мечти на бургазлии в колоезденето започват да се осъществяват. Вече имаме пълно изследване на колоезденето в Бургас в две книги от един и същ автор: от доктора по исторически науки – бургазлията Георги Т. Георгиев. Имаме и вече видими “колоездачни алеи” в Бургас и извън Бургас. Какво ни остава още – да възстановим бургаския колоездачния спорт на регионално, национално и международно първостепенно равнище. А можем, нали?!

Редакторът

------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

20,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
20,00 лв.
9,00 лв.
Отстъпка:
-2.00 лв
Цена
7,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.