Таласотерапевтичните фактори в лечението и рехабилитацията на някои най-често срещани заболявания

ISBN:
978-954-471-436-9
Размери: 
21.5 × 14.5 × 0.8 cm
Брой страници: 
60 стр.
Година на издаване: 
2017
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

В съвременната рехабилитация морелечението заема важно място при лечението и рехабилитацията на редица хронични заболявания със социална значимост. През последните години в нашата страна се отделя особено внимание на научноизследователската работа на клиничната таласотерапия в различните и клинични раздели. Особено богат опит – клиничен и клинико-експериментален, в областта на морелечението и вътрешните заболявания има колективът на Клиниката по морелечение и рехабилитация към ВМИ Варна, както и отделни колективи на Института по курортология, физиотерапия и рехабилитация към МА. В продължение на 20 години учени от НИДВ на МА също проучват проблема море–климат–кожа на базата на клинични и клинико-експериментални изследвания, разкривайки механизмите на действие на морелечебните фактори, разработиха научно обоснованите индикации за морелечението на редица дерматози. През този период са публикувани и редица научни съобщения върху морелечението на детските заболявания, на някои гинекологични, ортопедични и други заболявания.

Интересът към морелечението е голям и в световен мащаб. Периодичната литература изобилства с много нови научни данни за профилактичния, лечебния и рехабилитационния потенциал на крайморските курортни фактори. Освен това след Втората световна война Международната асоциация по морелечение системно провежда всяка трета година международни конгреси, на които се обсъждат редица клинични аспекти на таласотерапията. През 1979 година XVII международен конгрес по морелечение с основна тематика „Морелечението на сърдечно-съдовите заболявания“ се проведе на нашето Черноморско крайбрежие (Варна). Клиничните проблеми на морелечението се включват и в редица други научни прояви с международен характер. Научна информация в областта на клиничната таласотерапия може да се черпи от отделни публикации, които не винаги са достъпни за интересуващите се. Затова в настоящата монография си поставихме задача да обобщим и систематизираме събраните научни данни в областта на клиничната таласотерапия в нашата и достъпната ни чуждестранна литература, както и да споделим собствения си опит в някои терапевтични раздели.

Авторът

-----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: