Школа за родолюбие. Хор "Един завет"

ISBN:
978-954-471-094-1
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.2 cm
Брой страници: 
112 стр.
Година на издаване: 
2010
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

Военният клуб в град Бургас е стожер на българския дух и култура. Чрез усъвършенстването на формите и обогатяването на съдържанието на военно-патриотичната дейност клубът работи за повишаване на родолюбивото и воинското възпитание на военнослужещите и младежта, за утвърждаване у тях на национално съзнание и чувство на преклонение и уважение към традициите и воинските добродетели на българския народ.

От 1997 година Клубът дава подслон и създава условия за работа и изява на Смесен камерен хор за войнска песен “Един завет”. Със своите родолюбиви песни този хор става част от цялостната дейност на Клуба по духовно израстване на младото поколение.

Замислен и организиран от Иван Петков, хорът прави първата си репетиция на 3 април 1997 година. И до днес двама от неговите основатели са в редиците на хора. Това са тенорите Иван Желев и Емил Тончев. Трябва да отдаде почит на третия основател, вече покойник, Петър Руев.

През над десетгодишната си история хор “Един завет” извървя стръмен път в своето и художествено, и организационно развитие. Хорът израства до зрял,въздействащ и търсен художествен фактор в обществения и културен живот на Бургас и страната. Богатият му репертоар е предпоставка за решаване на всякакви художествени задачи.

Главната характеристика в изпълнението на хор “Един завет” е родолюбивата тема, прецизност в интонацията, ритмична пулсация и завладяващо въздействие върху слушателя, това се постига както в леките произведения като “Край Босфора”, “Топчето пукна”, “Бели чайки”, така и в произведения с по-сложна формална структура, като “Жив е той”, “Многочастна балада”, “Един завет”, “Родино мила теб привет” и други.

Концертната дейност на хор “Един завет” е впечатляваща. Хорът е присъствал на сцените на големите културни центрове в страната: четири концерта на софийски сцени, Пловдив, Шумен, Трявна, Карнобат, Поморие, Балчик, Клисура, Айтос, Средец. Над осемдесет концертни изяви по различни поводи.

Изброените изяви на хор “Един завет” удовлетворяват неговото съществуване. Бъдещето на хора ще върви по същия път за служене на родолюбивия обществен идеал.

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

9,00 лв.
Отстъпка:
-2.00 лв
Цена
7,00 лв.