Поглед към невидимата вселена

ISBN:
978-954-471-805-3
Размери: 
20 × 13 × 1 cm
Брой страници: 
170 стр.
Година на издаване: 
2021
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
0,00 лв.

Светът е по-благодатен към нас, хората, отколкото си представят съвременните учени физици. Не може да бъде иначе, защото живеем в най-прекрасния от всички най-прекрасни светове.

Вселена е понятие, което сме наследили от религията – представа за нещо уникално (единствено и неповторимо) и всеобхватно. Но тази Вселена стана твърде тясна за полета на науката. Учени физици доказват теоретично, че живеем едновременно в много преплетени вселени и дори изчисляват техния брой. Може да е вярно, но от това няма полза – всеки би избрал да живее последователно във всяка вселена.

Ще се придържаме по-скоро към съвременните теологични представи, като отъждествяваме Бог с природата и Вселената. Ако това е грях, не ще да е толкова голям, защото няма нищо по-велико от природата.

В началото на 20 век вярвахме, че живеем в нашата Вселена, но вече не сме толкова сигурни, защото с напредъка на науката тя става все по-непозната и неразбираема с нашата обикновена, човешка логика. Такава е реалността, въпреки че живеем във века на информацията, а земните учени физици са може би най-информираните, поне в нашата Вселена. Огромно нахалство е да говорим за Вселената извън рамките на модерната физика, но вярваме, че познанието й с понятията от всекидневието и обикновената човешка логика е възможно.

Вселената, представена в човешки измерения – това е идеята на тази книжка. Не е нещо ново, а по-скоро забравена традиция. Учени като Галилео Галилей, Исак Нютон, Майкъл Фарадей, Джеймс Максуел и цяла кохорта от класици на физиката обясняват нашия свят точно със същите човешки представи (понятия) и логика. По тяхно време ги смятали за гении, но по-съвременните гении са направили на пух и прах „наивните им теории”. Но ... те не само са оцелели, но и цялата ни съвременна технологична мощ се основава на класическите науки.

Светът не започва от нас и нашият поглед към Вселената е повече исторически, отколкото научен. Научен сътрудник и съавтор на книжката е съвременният учебник по физика. Учебникът, който цитираме не е въображаем, а реален, защото съдържанието на всички учебници по света е в общи линии едно и също – разликата между учебниците е само в езика и стила на изложението.

----------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите