Приложение на оптоелектронни инсталации, прилагащи явленията флуоресценция и разсейване на светлината в хранително-вкусовата промишленост и земеделието

ISBN:
978-619-273-000-0
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
178 стр.
Година на издаване: 
2024
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Приложението на оптоелектронни инсталации, прилагащи явленията флуоресценция и разсейване на светлината в хранително-вкусовата промишленост и земеделието e от основно значение за успешното развитие на тези отрасъл за в бъдеще. В последните години се завиши интереса на водещи фирми производители на спектрометрични уреди за разработването на специални приложения на техните продукти не само в хранителната индустрия, а и в земеделието. Спектрометрите са прибори, които измерват интензитета на светлината в даден спектрален диапазон. Използват се за идентификация на вещества от течен и твърд произход, което се определя от мощността на светлинния източник включен в конфигурацията на устройството им. (Hamamatsu 2015; Ocean Optics 2015)

Целта на приложението на оптоелектронни инсталации, прилагащи явленията флуоресценция и разсейване на светлината в хранително-вкусовата промишленост и земеделието е да бъдат предложени съвременни методи за квантово и оптоелектронна диагностика за бърз и надежден анализ и ранно определяне наличието на нежелани и вредни нерегламентирани добавки в масово употребяваните хранителни продукти и неинвазивното окачествяване на селскостопанска продукция, чрез групиране.

Особено ефективно и информативно, на основата на ефектите разсейване и флуоресценция, се изследват мляко, зеленчуци, мед, алкохоли, растителни и етерични масла. (Chu and Sher, 2010; Attilio et al., 2010) Чрез създаване на база данни с получените оптични спектри на млека, растителни масла медове, зеленчуци и др., ще може да се направи бърз анализ на натуралността на разпространените хранителни продукти в търговската мрежа.

Тези квантово и оптоелектронни методи на основата на детекция на нерегламентирани примеси в масовизираните хранителни продукти и селскостопанска продукция целят повишаване качеството на продуктите на производителите отклоняващи се значително от биологичния им състав. Една от основните главни цел на диагностиката на хранителни продукти и селскостопанска продукция е защита на производителя от изкупуването на качествената му продукция на ниска цена.

Вредните нерегламентирани примеси в масовизираните храни и напитки и проблемите с качествената селскостопанска продукция са глобален проблем не само в България, а и по света. (Carlos et al., 2011) Поради тази причина монографията е насочена в тази посока. Последваща цел на автора е след установени квантово и оптоелектронни техники, да се извършат опити за експортно ориентирано решение на глобалните проблеми в хранително-вкусовата промишленост и земеделието, чрез установяване на контакти с местни лаборатории за окачествяване на биологични проби и споделяне на съвместен опит.

В този труд е описано приложението на оптоелектронни инсталации, прилагащи явленията флуоресценция и разсейване на светлината в хранително-вкусовата промишленост и земеделието. Тематиката е с особена актуалност, от една страна, като свързана с човешкото здраве и прехрана.

На основата на специализирани инженерни познания в лазерите и оптоелектрониката и системен инженерен подход, а също необходими знания в лазерната спектро-анализаторна техника, биологията и химия е представено практическото приложение на лазерно-оптоелктронни инженерни инсталации използващи явленията флуоресценция и разсейване на светлината. Подробно са изложени лабораторните анализи проведени с инсталациите, които са обект на изследването.

------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: