За повече литература!

Литературна лаборатория Къща музей “Петя Дубарова”, 19-25 август 2015 г.
Дата: 
неделя, 18 October, 2015
Категория: 

Проектът на д-р Елица Дубарова, представляващ своебразна лаборатория за писане в различни литературни жанрове от млади дарования от цялата страна и осъществен съвместно с Университет “Проф. д-р Асен Златаров” и община Бургас, вече е овеществен в книжно тяло от бургаското издателство “Либра Скорп”. Няма да коментираме ефекта на вече публикувания текст върху автора си, но при всички случаи той учи, усъвършенства авторството.

От 19 до 23 август в къщата музей “Петя Дубарова” бе проведена литературна творческа работилница по случай 20 години от създаването на музея. В лабораторни условия млади литературни дарования работиха, твориха и експериментираха върху всевъзможните “модели” на литературата (и металитературата), върху различни нейни актуални и ретрожанрове, класически и модерни форми. Тази им новопридобита опитност, през времето на занятията с интензивен, разнообразен, модерен и едновременно с това експериментален характер, ще обслужва и в бъдеще художествения почерк на участниците, ако решат да продължат с писането.

Форматът на творческата лаборатория, превърнала се в традиция за дейността на къща музей “Петя Дубарова”, постига двойния ефект на удържана литературна елитарност, но и на своеобразен форум с отворен характер, който съдържа всички предпоставки да се превърне в добрата алтернатива за “правене” на литература.

Лекторите: акад. Алек Попов, д-р Кристин Димитрова, проф. Владимир Трендафилов, доц. Йордан Ефтимов, Иван Сухиванов и Елка Стоянова и домакинът на събитието д-р Елица Дубарова. Лекторите споделиха, че занятията с млади хора също са освежили техните възприятия за литературата. Процесът е така да се каже взаимно опознаване и нов поглед върху литературните процеси.

Участниците бяха лауреатите на конкурса през изминалите 20 години, включително и на националния конкурс на името на Петя Дубарова от 2015 г. Самата работилница показа колко ефективни могат да са конкретните задачи по писане. Владимир Трендафилов направи занятия върху жанровете на сонета и рондото, Алек Попов върху фантастичния разказ, Кристин Димитрова върху разказа с неочакван край, Йордан Ефтимов върху философския фрагмент, Иван Сухиванов върху ултракъсата проза, Елица Дубарова върху оперативната критика.

Д-р Елица Дубарова споделя и предходен опит. В предговора си към първата подобна книга за творческо експериментално писане[1] Елица Дубарова уместно дефинира лабораторните занятия, провеждани в такъв формат като “дискурсивни форуми”. Винаги стои въпросът за ефективността на подобни форми на “приближаване” към литературата. Особено популярни в англосаксонския свят, в Русия (ЛИ “Максим Горки например) и др. Освен върху писането, тези форуми допринасят и за “четенето” и разбирането на литературните произведения, а и разширяват кръга на хората обичащи четенето и литературата, в частност и към националния език. Освен като добри писатели част от лекторите са и много добри преводачи (Вл. Трендафилов, Кр. Димитрова, Й. Ефтимов). Писателите споделиха как се съотнасят българските текстове към световната литература, какви са тенденциите в развитието на поезията и прозата и пр. Сверяването на часовника с това, което се случва във световната и европейската литература е задължително за младите, а и не само младите, автори. С тези констатации се съгласиха всички.

В новоизлезлия сборник са представени някои от текстовете, писани на уъркшопа.

--------------

[1] Вж. Дубарова, Е. В: Юбилеен сборник, 5 години уъркшоп. Алтернативи на литературния процес. Либра Скорп, 2008 г.

--------------

Дубарова, Е. Кой какво пише? (Сборник творби от Литературна лаборатория Къща музей “Петя Дубарова”, 19-25 август 2015 г.), Либра Скорп, 2015 г.

--------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите