Литературна премиера: Таня Шомова с “Противоречия” (поезия) и “Обсесия” (разкази) в Свиленград

Дата: 
петък, 2 July, 2021
Категория: 

На 1 юли 2021 г. (четвъртък) в Народно читалище “Просвета – 1870”) в гр. Свиленград Таня Шомова представи своите книги: дебютната поетична книга “Противоречия” (2020 г.) и отличения с Националната литературна награда “Еквалибриум” сборник разкази “Обсесия” (2021 г.).

Събитието бе организирано от НЧ “Просвета – 1870” и се състоя във фоайето на обновената и модернизирана читалищна сграда. Специални гости на литературната вечер бяха Петя Станева и Денчо Михов от издателство “Либра Скорп”, предоставили шанс и кураж на младата авторка да повярва в своя талант и възможности, и да продължи напред и нагоре по “пътя на изящната словесност”.

Премиерата откри г-жа Ваня Стефанова – секретар на читалището, която представи авторката и прочете няколко стихотворения от дебютната стихосбирка на Таня Шомова “Противоречия”. Присъстващите на събитието имаха възможност да изгледат специално заснетия за вечерта видеоклип по разказ от книгата “Обсесия”, представящ белетристичния изказ на Таня.

Издателят Денчо Михов, който е и редактор и на двете книги, сподели пред уважилите празника гости идеята на учредената преди повече от десетилетие литературна награда на издателство “Либра Скорп”, с която тази година заслужено бе удостоена младата авторка от Свиленград Таня Шомова:
Нашето издателство провежда политиката на насърчаване на дебютиращи автори в литературата. В годините имаме доста успешни попадения, които вече са национално известни имена. Единственото условие към младите автори е да ни впечатлят от първия момент. Таня го направи още с първите редове, които ни изпрати. И на въпроса – защо тази година с наградата е отличена Таня Шомова, отговорът е: “Защото го заслужава! И защото има нужда да повярва в себе си и да продължи напред!”. Съвсем скоро очакваме Таня да “излезе” извън рамките на Свиленград и да получи заслужено признанието на автор от национален ранг.

И още редакторът на книгите сподели:
Няма да правя анализ на прозата и поезията й, само ще кажа, че тя е създала един собствен оригинален свят – апокалиптичен и лиричен свят, който завладява читателя. Прочетете творбите и ще се уверите сами! В разказите й има не по-малко лирика, отколкото в стиховете й, а в поезията й философските размисли не отстъпват на тези в прозата й. Ценното в разказите й е, че тя е овладяла кратките форми и е устояла на изкушението, с което доста автори трудно се справят – да се разпрострат с хиляди думи и в посланието си да кажат по-малко, отколкото Таня е успяла със своите къси истории.

Таня Шомова сподели своите вълнения пред присъстващите, изрази своите благодарности към всички, които са я подкрепили в реализирането на творческите й проекти, благодари и на всички присъстващи, отделили от времето си да уважат нейния празник.

Литературната вечер бе съпътствана и с изложба на творби на Райна Атанасова и възпитаници на школата по приложни изкуства към НЧ “Просвета – 1870” – Полина Георгиева и Елена Иванова, под мотото “Изкуство с четка и слово” – едно наистина “различно” културно събитие.

Преди края на официалната част председателят на читалищното настоятелство Васко Василев връчи поздравителни адреси на Таня Шомова и на младите творци за участието им в “Изкуство с четка и слово”.

Вечерта продължи на свободни разговори на “по чаша вино”, присъстващите имаха възможност да разгледат творбите на младите художници, да получат книги с автограф и да зададат своите въпроси към авторката.

Да пожелаем на книгите “попътен вятър”, а на младата и талантлива Таня Шомова – нови и по-високи творчески успехи и отличия!

-----------------
Снимки “Меридиан 27
-----------------

Засегнати автори: 
Издателят и редактор на книгите Денчо Михов - за творчеството на Таня Шомова
Таня Шомова сподели своите вълнения пред присъстващите и изрази своите благодарности към всички, отделили от времето си да уважат нейния празник

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите