Живот от вчера

ISBN:
978-954-9306-99-6
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
232 стр.
Година на издаване: 
2006
Рейтинг: 
0
Цена: 
8,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
8,00 лв.

В тази книга ще прочетете автентични спомени за културното и духовно развитие на Бургас от 1950 до 1989 година. За първи път се изнасят интригуващи реални факти, неизвестни досега, за личности като Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Радой Ралин, Николай Фол, Ламар, Дамян Дамянов, Яко Молхов, Недялко Йорданов, Христо Фотев, Славчо Чернишев, Кръстьо Станишев, Тодор Живков, както и редица още лица, формирали и изграждали културното развитие на страната и Бургас.

----------------

Редакторът за книгата:

Нашата мемоаристика се обогати с още една книга, “Живот от вчера” на Илия Буржев. Ако трябва да бъдем точни, в Бургас друга подобна книга няма. Вярно е, че някои понаписаха някакви спомени, но тези спомени са повече за употреба на домашните им, отколкото надежден източник за културната ни история.

При Илия Буржев положението е съвсем друго. Той самият е участник в националната ни книжнина в продължение на повече от половин век. Този му статус го е срещал с мнозина от духовните ни първенци. Буржев ни прави съпричастни на тези срещи; той “оживява” както Дамян Дамянов, така и Блага Димитрова, Радой Ралин, Димитър Стойчев и прочие майстори на перото, четката, песента.

С голяма любов пише Буржев за Бургас от 50-те години, когато, ако не на всяка крачка, на всяка пряка човек е можел да срещне познат, когато градът ни все още е притежавал оня дух, чиито остатъци днес ни изпълват колкото с гордост, дваж повече с тъга по неотвратимо изчезналото.

Пред очите на Буржев Бургас се е превърнал в това, което е: голямо, пренаселено място, обезличаващо хората, превръщащо ги в инструменти за оцеляване.

С приглушена болка си спомня Буржев за своите мъртви събратя: Реджеб Кюпчу, Димитър Велинов, Стойчо Гоцев… Но това е животът, за малко сме тука на земята и ако успеем да изразим времето и себе си в него – сполай на Бога.

Буржев има сериозни успехи в това отношение.

В заключение ще кажа, че аз го обичам безкрайно много, макар че начесто съм в несъгласие с него. Но моите несъгласия не са важни, ама никак не са важни, особено днес, когато сме се събрали да го поздравим със седемдесет и петата му годишнина и новата му книга. Убеден съм, че тя ще изиграе важна роля за опазване на културната памет в нашия град.

Манол Манолов

----------------

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

9,80 лв.
Отстъпка:
-2.80 лв
Цена
7,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.