Играй с познай (гатанки)

ISBN:
978-954- 9306-47-0
Размери: 
21.5 × 14.5 × 0.8 cm
Брой страници: 
96 стр.
Година на издаване: 
2005
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Цена: 
5,00 лв.

Тази самостоятелна книга с гатанки е втора по ред. Първата излезе преди седем години под заглавие “Какво се крие, открийте вие”.

Настоящите гатанки са съвсем нови, непознати и сега за първи път ще се явят пред читателите с името “Играй с познай”. Името не само напомня за нещо занимателно и забавно, но то обобщава и формулира жанра. Защото гатанката е вид културна игра, която носи много радост за тия, които са умни и отговорили вярно; дава самочувствие, носи бодрост и вълнува. тя изостря сетивата, съсредоточава и култивира, концентрира ума, предизвиква го да бъде по-пъргав, по-динамичен, по-логичен, както при решаване на математическа задача. Гатанката е по-съвършена проява за тия, които работят в изящната стихотворна словесност. Тук се работи с по-голяма точност като композиция и форма, като чувство за мярка, като търсене на най-вярната и подходяща дума, която да напомня за признака на предмета. А той може да бъде физически, звуков, цветови и пр. Думите само загатват за тези атрибути, но не ги разкриват цялостно, за да се даде широк простор за асоциативност и отговарящия сам да си изгради образа. Ако се прибави една думичка повече, нещата стават от ясни по-ясни и се губи смисълът на жанра. Ако се извади една дума пък, настъпва хаос, объркване и пълна неяснота. Така че една думичка играе голяма роля, за да се види или отдалечи този словесен плод. Той трябва да стои като плод сред листа. Леко да се осветява от слънчев лъч и отново да се скрива от раздвижените от ветрец листа.

Скок-подскок – страхливо, сиво,
крий се в храсти, че е диво,
морков, зеле най-обича,
погнат ли го, много тича.

Тук още първите редове показват, че това е Зайче. Нататък, каквото и да бъде написано, е излишно. Това вече не е гатанка, а стихотворение. Има автори, които пишат лоши стихове и римушки, но им слагат определението гатанка и само с този единствен етикет, те определят вида му. Леко, лесно и печелившо. Такова опростяване не приемам. Гатанката има строги правила, принципи и изисквания. Тя трябва сама да определя жанра си, като е написана добре, без да има нужда от допълнение и именуване. Тя е интересна, любопитна и занимателна за всички възрасти – от малките, до най-възрастните читатели. Тя е универсална, полезна и нужна по много линии. В учебния процес може да бъде ползвана за приучаване на децата към конкретно мислене, на точност, съсредоточаване и провокиране на находчивостта. Защото тя е кратко стихотворение без заглавие. Поставите ли точно заглавието, гатанката е отгатната. Заглавието о обобщение на смисъла и съдържанието на художественото слово. Гатанката приближава децата към животинския, предметния и природен свят, като им разкрива част от свойствата и качествата им.

От многобройните ми срещи разбрах, че малките са много по-находчиви от възрастните. Те обичат гатанките и отгатват и най-сложните от тях. Известна трудност изпитват, когато обекта е непознат и отдалечен от представите им. Но това не трябва да се смята като нещо отвлечено, ненужно, излишно, а като жизнено важно и необходимо за разширяване на техния кръгозор. Така малките ще научат, че живота е много по-широк и разнообразен, отколкото те за него знаят.

Тези гатанки ги писах в продължение на три години в един студен коридор. Често ми изтръпваха краката и ми посиняваха ръцете от студ. И въпреки хроническия глад, поради тежките икономически условия, които ни предложи страната, и пълното пренебрежение на писателския труд, само обичта ми към вас, деца, ме вдъхновяваше да работя.

Полезни ли са били усилията ми или не, ще кажете вие читателите.

Авторът

-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

4,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
4,00 лв.
12,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
12,00 лв.
3,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
3,00 лв.