Пет куклени пиеси

ISBN:
978-954-471-829-9
Размери: 
20 × 13 × 1 cm
Брой страници: 
112 стр.
Година на издаване: 
2022
Рейтинг: 
0
Цена: 
15,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
15,00 лв.

Настоящето издание на сборника “Пет куклени пиеси” в памет на голямата детска писателка Кина Къдрева, е резултат от дългогодишното приятелство и съвместна работа на изключителната българска авторка за деца Кина Къдрева с творците от Театър “Дани и Деси” – Таня и Атанас Евтимови. Това приятелство датира от създаването на театър “Дани и Деси” през 1995 г.

Първото заглавие в афиша на театъра – “Кратка квак история”, бе провокирано от една малка книжка на Кина Къдрева – “Малка жабешка приказка”. Ние бяхме запленени от дълбочината на нейния изказ и мъдростта, която струеше от страниците на тази “уж” детска книжка. Запознахме се с Кина Къдрева и всяка среща с нея беше събитие, което дълго оставаше следа и размисли, за дълбочината на познанието и невероятните истории, които разказваше. Това правеше общуването с нея желано и неизмерно богато. Последва поставянето на втори спектакъл – “Стават чудеса” (по нейното произведение “Приказка за грозното чадърче и мишленцето със сребърни мустачки”) – режисьор Таня Евтимова, сценограф: инж.Атанас Евтимов, музика Деси Димова. Кина Къдрева приемаше спектаклите ни с огромна обич, вдъхновение и признание и се радваше на нашите интерпретации, върху нейните приказки. Представихме ги в рубриката “Лека нощ, деца!” на Националната телевизия и на фестивали у нас и в чужбина.

По идея на творците от трупата, Кина Къдрева създаде за театър “Дани и Деси” театрална интерпретация на “Палечка”, по Ханс Кр. Андерсен – посветена на двестагодишнината от рождението му. Със сценичната адаптация на “Палечка” за моноспектакъл, ние открихме честванията на големия датски автор в България. Съзидателното ни приятелство продължаваше и се въплъщаваше в нови спектакли по нейни произведения. За нас творчеството на Кина Къдрева бе една необятна вселена на вдъхновение, познание и обич!

Днес, заедно с нейните наследници, представяме пет непубликувани пиеси – резултат от съвместната работа на Кина Къдрева и Таня Евтимова, което ще даде възможност, те да достигнат до театралната сцена и да бъдат гледани от хиляди малки и големи зрители. Кина Къдрева ще продължи да живее в сърцата и мислите на читателите и зрителите, чрез нейните изключителни произведения. А тези нови пиеси ще срещат зрителите с необикновени герои, непознати светове и дълбока мъдрост.

Таня Евтимова,
съставител и сценична адаптация на пиесите

---------------

Съставител: 
Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

3,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
3,00 лв.
8,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
8,00 лв.
12,00 лв.
Отстъпка:
-2.00 лв
Цена
10,00 лв.