Коя коя е? Открито за себе си... и?

ISBN:
978-954-9306-92-7
Размери: 
21.5 × 14.5 × 3.9 cm
Брой страници: 
520 стр.
Година на издаване: 
2006
Рейтинг: 
0
Цена: 
15,00 лв.
Отстъпка: 
-3.00 лв
Цена: 
12,00 лв.

Книга с очерци за над 170 дами, които определено са допринесли с нещо за културния, политически и обществен живот в Бургас.

Авторът на книгата, Кирил Бъчваров (1932-2009), бе дългогодишен журналист в бургаския ежедневник “Бургас днес и утре”. Като водещ в петъчната рубрика на вестника “Женски кът” е имал възможността през последните години да се срещне и разговаря със стотици жени, повече или по-малко известни, но с определено присъствие и приноси за града. Някои от тях са описани в настоящата книга.

 

Авторът за книгата си:

Спомням си началото на едно стихотворение, което започваше с въпрос: “С какво ме пленяваш, с какво ме вълнуваш, с какво ли навремето след теб аз съм тичал?” Неминуемо след въпроса идва и признанието за извора Божий и за двете половинки, създадени свише, едната – Ребро Адамово, другата – знае си всеки, свързал живота си с нея. На този въпрос и отговор са посветени многобройните ми разговори с “първообраза на живота” – жената-майка, от чиято красота, хармония и любов продължава живота на планетата ни. Това и посланията, които носят в себе си бургаските жени съм имал предвид в многобройните си разговори, публикувани като интервюта в различните вестници, но най-вече в страницата “Женски кът” на в. “Бургас днес и утре”. Моята лична заслуга в създаването на интервютата е скромна, изразена чрез многообразието на въпросите ми към нежните половинки на черноморския ни град, наложили се в неговия многостранен живот.

Затова, уважаеми читателю, в моята книга ще имаш възможност да се запознаеш с представителки от всички поколения, изпълняващи не само Божията повеля да бъдат майки, но и общественички и грижовни съпруги. В интервютата ми представителките на нежния пол носят послания към чувствата на “твърдата” половинка и неговото чувство за отговорност, обвързал се със своята Венера. Посланието, което носи всяко едно интервю, е не само към ума и чувствата на четеца, а преди всичко към душата му, към вярата му и разума за бъдещето на нашата национална идентичност и нейното съхранение – в годините.

Книгата ми е малък принос в краеведческата литература, разказваща за забележителни и не толкова забележителни жени, допринесли по своему за развитието на нашия Бургас – в различните сфери на социалния, обществения, културния и образователен живот на многоликия ни град. Книгата е и послание към бъдещото поколение, което ще има възможността да разбере в началото на 21-ви век “Коя, коя е...” от Бургас, с какво се е занимавала, как е устройвала живота си и с какво е допринесла за развитието на града.

Надявам се стореното от мен да се хареса на читателите, историците, съпрузите и музейните работници. Дано не съм прекалил с “меда”, защото древните са стигнали до заключението, че има разлика от мед до мед, а това се разбира само по един единствен начин – като се опита.

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

20,00 лв.
Отстъпка:
-5.00 лв
Цена
15,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.