Бургас – моят град

ISBN:
978-954-471-173-3
Размери: 
20 × 13 × 0.8 cm
Брой страници: 
72 стр.
Година на издаване: 
2012
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
0,00 лв.

Литературният конкурс за есе или стихотворение “Бургас – моят град” се организира ежегодно (от 2008 г.) от Народно читалище “Асен Златаров 1940”, гр. Бургас.
Настоящият сборник съдържа наградените творби за периода 2008-2011 г.

----------------

На 24 ноември 1940 година в квартал “Александър Георгиев Коджакафалията” (днес к-с “Братя Миладинови”) директорът на училището Тодор Нейков провежда в една от класните стаи, събрание, на което се учредява читалището под името “Александър Георгиев”. Сред учредителите личат имената на известни личности в различни области на културния живот на града.

На 3 март 1945 година на Общо събрание Управителният съвет преименува читалището на името на бележития наш учен – проф. д-р Асен Златаров. От тази дата във всички документи то носи това име.

Читалището премества своята база на ул. “Александровска” №147 през 1956 година и оттогава то обслужва района в центъра на града с жители около 30 хиляди души.

Към читалището се създават: танцов и фолклорен състав от млади ентусиазирани танцьори и певци; кръжок по изобразително изкуство и кукловодство; руска полудневна детска градина; състав за модерни танци; група за автентичен фолклор; камерен ансамбъл за църковно-славянско песнопение “Йоан Златоуст”.

Сега, 72 години по-късно, към читалището работят вокална група за стари градски песни “Ретро-Бургас” – носител на много национални награди и школа по батик – известна далеч зад границите на България. Годишно се организират множество мероприятия,, най-значими от които са двата литературни конкурса – “Магията на словото”, посветен на 24 май и “Бургас – моят град”, посветен на Деня на Бургас – Никулден.

Богата по съдържание и разнообразна по форми е културно-просветната дейност през годините: празници, срещи, утра, музикални програми. В летописната книга са вписани имената на творци, гостували по покана на читалищното настоятелство.

Читалищната библиотека започва дейността си с 400 тома литература и 100 читателя, а днес нейният фонд наброява над 43 000 библиотечни единици. Модернизирана е с компютри и интернет, работи с библиотечен софтуер “АБ”, има богат справочен фонд и добри условия за работа в читалня.

Народно читалище “Асен Златаров 1940” е културен институт, който се грижи за запазване и развитие на духовността на нашия народ и отстояване на изконните български ценности.

----------------

Съставител: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

20,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
20,00 лв.
18,00 лв.
Отстъпка:
-4.00 лв
Цена
14,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.