Магическа книжка. За учители и родители

ISBN:
978-954-471-894-7
Размери: 
20 × 13 × 0.5 cm
Брой страници: 
64 стр.
Година на издаване: 
2022
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Книгата се издава с финансовата подкрепа на Община Айтос
Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН)

-----------

Събраните в книгата игри и упражнения ще помогнат на децата да идентифицират и оценяват емоционалното си състояние, както и да реагират адекватно на емоционалното състояние на другите хора.

По време на играта децата придобиват умения да общуват помежду си, разбират какво е емпатия, учат се да изразяват чувствата си, да реагират адекватно на чувствата на другите и т.н.

Знаем, че потиснатите емоции разрушават детската психика. Нужно е детето да ги изрази, да ги изхвърли от себе си, но често не знае как.

Игрите и упражненията в настоящата книга развиват умения у децата за стресоустойчивост и емоционална стабилност.

В процеса на развитие, образование и обучение децата получават огромно количество информация, която е необходимо да усвоят.

Активната умствена дейност, новите преживявания в групата, адаптирането към режима в детската градина или училище, предизвикват прекомерна възбуда на нервната система, която се претоварва и от своя страна води до психическо напрежение и напрежение в мускулите на тялото. Релаксациите и медитативните техники в книгата позволяват на децата да премахнат тревожността, възбудата, сковаността и да възстановят енергията си, да възвърнат спокойствието си, дават на тялото си баланс и хармония.

За да се справя детето със своите емоции, импулси и поведение, първо трябва да опознае сигналите от своето тяло и да се научи да го управлява.

Тези умения ще подпомагат децата през целият им живот и в различни ситуации.

В книгата са представени отпускащи и релаксиращи упражнения за деца.

Прието е да се счита, че релаксацията е само за възрастни, изисква специални умения, време и място. Но това е погрешно и остаряло схващане. Детската психика все още е далеч от своето цялостно и пълно развитие. Възрастните ползват релаксация за подобряване на психоемоционалния си статус, а как ли се справят децата? Добре е да подпомогнем малчовците.

Според мен именно за тях са изключително необходими отпускащите, релаксиращи и дихателни упражнения и медитации, представени по подходящ за възрастта на детето начин. Те ще подобрят не само концентрацията на внимание, ще повишат усвояемостта на материала, ще подобрят съня, ще понижат възбудимостта и импулсивността на децата в групата. Ако се практикуват редовно, влязат в режима на детските градини и училища, то децата ги усвояват бързо и с желание. Веднъж усвоени техниките могат да се използват в ситуации извън детската градина и училище.

Игрите ще помогнат на децата да се научат на техники за релаксация, за премахване на психоемоционалното и произтичащото от него мускулно напрежение. Ще се развият комуникативни, социални умения, развива се въображението.

В книгата са събрани игри и упражнения, които могат да бъдат в полза на учители, родители в конкретни ситуации на емоционални изблици от страна на детето, които са трудни за овладяване. Могат да се използват при конфликтни ситуации в групата или между две деца от групата, при напрежение от различен характер или за отдих между две обучителни ситуации.

Част от упражненията развиват устойчивост и концентрация на вниманието, памет и мислене, опознаване на своето тяло и следване на сигналите му.

Всички игри са лесни за прилагане и не се нуждаят от специални условия или помощни материали.

В игрите децата получават приятни емоции, почивка, съпреживяване с групата и след тях са готови за усвояване на нови знания в учебните ситуации.

Усвояване на умения за релаксация и медитация, дават сигурност за постигне крайната цел – психологически здрав човек!

Авторът

-----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

7,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
7,00 лв.