Забележителна книга за Варна

Д-р Герго Цонков за книгата на Христина Стоева “Спомени прежни и днешни мечти”.
Дата: 
вторник, 30 September, 2014
Категория: 

Аз, а предполагам и по-голямата част от българите сме запомнили още от ученическите години похвалните определения за Варна като за един от най-хубавите градове у нас, наричан “Царицата на Българското Черноморие”. В моите представи Варна е свързана и с близките роднини, на които понякога гостувам, и със скъпи приятели, които живеят там. Съвсем скоро обаче не само осъзнах, но се убедих напълно, че това, което знам за “Морската столица на България” не представлява дори една милиардна частица от онова, което тя представлява. Моите чувства на уважение и обич към Варна бледнеят пред онези, които тя заслужава да имам за нея.

До този категоричен извод стигнах след като прочетох удивителната книга на Христина Стоева “Спомени прежни и днешни мечти” (ИК “Славена”, Варна, 2008).

В сравнително малък обем – 205 страници, известната не само сред научните среди и литературни творци във Варна, но и в страната, дългогодишната общественичка, публицистка и писателка Христина Стоева ни поднася невъобразима по своите мащаби и всеобхватност информация за древното минало на своя роден град и за превратностите на съдбата му до и след Освобождението от османско иго, та и до наши дни. Ерудирана и с висока професионална квалификация, богат житейски опит и ясна гражданска позиция, тя е не само свидетел на случващото се, но и активен участник.

През 1953 година Христина Стоева се дипломира в Карловия университет (Прага, Чехия) в специалностите чешка филология и история със степен магистър, а през 1961 година завършва задочно руска и българска филология в Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Десет години по-късно вече е старши преподавател по чешки език в ИМТ “Иван Вазов” – Варна (днес Колеж по туризъм), където се пенсионира като завеждаща катедра “Славянски езици”.

Трудовият й обществен и професионален път е белязан с изпълнение на длъжностите “началник на културно-масовата работа” в Балкантурист, литературен сътрудник във в. “Народно дело”, методист по руски език, директор на училище “Кирил и Методий”... Каква ли още не друга значима дейност не е изпълнявала Христина Стоева, каква ли не още отговорна длъжност не е заемала! Деветнадесет години посвещава на Българо-чехословашкото дружество във Варна, като основател и зам. председател, за което получава правителствена награда от Чехия и от България. След възстановяване на Варненското тракийско дружество влага много усилия за неговото организиране и за научно – изследователската му дейност. През това време написва няколко книги с тракийска тематика: “В души изгрява ни заветът!”, “Сто години организирано тракийско движение във Варна”, съставител е на сборника “Корени от Тракия” и други. Написала е около 500 статии в местния и централен периодичен печат като голяма част от тях са с краеведческа тематика.

Ето защо не е чудно, нито е изненада, че в книгата си “Спомени прежни и днешни мечти”, която разказва за миналото, настоящето и бъдещето на Варна, Хр. Стоева е точна, конкретна, изчерпателна, както, когато споделя своите спомени, така и когато цитира други автори: за развитието на учебното дело във Варна, за корабостроенето, банковото дело, консолидирането на дружествата на бежанците от Тракия и Македония, за забележителните постройки, институции и личности, допринесли за обогатяване живота на варненци. Редят се страници, от интересни по-интересни, за благоустрояването на града, за развитието на лозарството и винарството, за върхови постижения в спорта; за разрастване и усъвършенствуване на курортното дело, хотелиерството, туризма, разкриването на средни, специални и висши учебни заведения, музикални изяви, културни и какви ли не фестивали от местен, републикански и международен мащаб...

Стотици са деятелите от редови до най-висок ранг, с български и чуждестранен произход, които са допринесли и продължават да допринасят за добруването на варненци, за тяхното културно издигане и европеизиране. От тях 30 са удостоени със званието “Почетен гражданин на Варна”. Самата тя е дълбоко уважавана и високо ценена. Два пъти е награждавана с орден “Св.Св. Кирил и Методий” – ІІІ и І степен, Носител е на орден “1300 години България”, “Капитан Петко Войвода” – златен и още други.

Стоева споделя с радост и гордост за присъдените награди от Съюза на българските журналисти не само на отделни журналисти, но и за цялостната дейност на вестниците “Народно дело” и “Черно море”.

Какво представлява книгата “Спомени прежни и днешни мечти”: научен труд ли е, повест за миналото, настоящето и бъдещето на родния град или сборник от отделни разкази? И едното, и второто и третото, че и още много повече. Разказва увлекателно. Не ползва чуждици, нито неразбираеми научни, литературни и други термини. Всичко е казано ясно, точно, разбираемо. Въпреки изобилната информация в книгата, читателят нито за момент не изпитва досада, дори за миг не му минава мисълта, че пред себе си има някаква статистика. Писателката умее да води читателя от тема към тема, да ангажира вниманието му с най-важното, най-същественото. И това прави пределно кратко и ясно. В това отношение тя има достатъчен опит. Автор е на 26 книги, като 20 от тях са издадени.

С вълнение Стоева напомня, че от четвърти по големина град в миналото, днес Община Варна е на второ място след София. Според проучване на “Дарик радио” и на в-к “24 часа” Варна е посочена като най-предпочитаното място за живеене в България. И още една новина – повод за радост и гордост: претендент е през 1919 г. да стане Европейска столица на културата!

Въпреки големите си постижения във всички области на развитие, Варна не е на предела на възможностите си по отношение на по-нататъшното благоустрояване, внедряване на нови технологии, информационно и научно-културно извисяване. Днешните и утрешни граждани на Варна имат пълно основание да вярват в нейното още по-щастливо бъдеще. Авторката не само мечтае, но е и убедена, че всичко това ще бъде постигнато. Със своите смели мечти и неподправен, бликащ от сърцето й оптимизъм тя заразява и нас. Обхваща ни благородна завист, че не сме варненци, но ПО ДУША И СЪРЦЕ МОЖЕ ДА СМЕ! И ето аз възкликвам съвсем искрено и с радост : ВАРНА, НАША, РОДНА, БЪЛГАРСКА ВАРНА – ОБИЧАМ ТЕ !

Убеден съм, че няма да се намери българин, който да не се възхищава от ръста и достиженията на Варна, който да не усети съпричастност, уважение и обич към нея.

Варна е постоянен обект за посещения от най-различни делегации – културни, туристически, търговски, спортни и какви ли не. В нея се провеждат всевъзможни фестивали, форуми, изложби и други. Мисля, че на раздяла с гостите е уместно да им се поднася по един екземпляр от книгата на Христина Стоева “Спомени прежни и днешни мечти”. Така гостите на Варна ще имат възможност да научат допълнително още много неща за нея и когато вече са си заминали. Вярвам, че и у тях ще припламнат допълнителни чувства на уважение, обич и признание към Варна,

Д-р Герго Цонков
08.08.2009 г. Мездра

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите