Силата на крайцера на революцията няма да избледнее

Историята на “Аврора”
Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 

Името на крайцера “АВРОРА” е неделимо свързано с ПОБЕДАТА НА ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЮЦИЯ от преди 90 години. Построеният в 1897-ма стоманен колос и влязъл на служба в 1903-та във военно-морските сили на Русия се е числял тогава към най-съвременните и бързи бойни кораби от тази класа. Бойното му кръщение става в Руско-японската война /1903-1905/. “Аврора” е в състава на крайцеровия дивизион от Втора тихоокеанска ескадра, която през октомври 1904-та напуща Балтийско море и се отправя на помощ на притиснатите кораби от Първа ескадрила в Порт-Артур /Китай/ от японските военно-морски сили. През декември ескадрилата достига до Мадагаскар и остава там до март 1905, за да се подготви за предстоящите бойни действия. Междувременно първата бригада е унищожена, Порт Артур е превзет. В същото време военните моряци научават за започналата буржоазнодемократична революция в Русия.

На 14 март 1905 година Втора тихоокеанска ескадра стига до Корейския проток, където в близост с остров Цушима се сблъсква с японската флота. До сутринта на следващия ден руската ескадра вече не съществувала като “бойно съединение”. “Царската руска флота претърпя съкрушително поражение, което означаваше и пълен военен провал на руското самодържавие”, писа Ленин /съч.т.8, стр.432/

“Аврора” е претърпяла няколко попадения и понесла много загуби. Все пак остава маневрено и бойно годен кораб, успява да се спаси от унищожение. Крайцерът завива на юг, екипажът му бива интерниран в Манила. През време на Първата световна война той изпълнява разузнавателни и охранителни задачи във Финландския залив. През ноември 1916-та “Аврора” пристига в корабостроителницата за ремонт и престрояване. През това време укрепват връзките на моряците с революционизираните корабостроителни работници. На 27 февруари 1917 година един член от екипажа на крайцера бива разстрелян от офицерите при опит на моряците да освободят трима работника, арестувани на кораба. Един ден след това моряците поемат командването на крайцера и издигат първи червеното знаме на Балтийската флота.

На 24 октомври /6 ноември/ 1917 се стига до сблъскване между правителствените части и въоръжените Петроградски съвети. Една част от гарнизона преминава на страната на болшевиките. Изолираното правителство нарежда да бъде затворен мостът на Нева и охраняван тежковъоръжен офицерски батальон. В отговор на това “Аврора” получава заповед от Военния революционен комитет да напусне корабостроителницата и да бъде в бойна готовност. В 3 часа и 30 минути сутринта на 25 октомври /7 ноември/ крайцерът излиза от корабостроителницата и поема курс към тогавашния Николаевски мост /Лейтенант Шмидт-мост/ и пуща там котва. Под защитата на корабната артилерия на “Аврора” матроси, работници и червеногвардейци прогонват контрареволюционните части от моста и осигуряват достъпа от работническите квартали към градския център. Заемат ключови позиции, а революционните сили чакат за сигнал да се щурмува вече изолираното и неспособно да управлява Временно правителство.

Късно вечерта обслугата на 152-мм-оръдие, след светлинен сигнал от Петропавлоската крепост, по заповед на комисаря на “Аврора” А.БЕЛИШЕВ и оръдейника изпълнител Е.Огнев, бива даден халосен изстрел. СИГНАЛЪТ ЗА ЩУРМУВАНЕ НА ЗИМНИЯ ДВОРЕЦ бележи ПОСЛЕДНОТО ПРЕБИВАВАНЕ НА ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТРИ ЧАСА ПО-КЪСНО РЕВОЛЮЦИЯТА В ПЕТРОГРАД ПОБЕДИ. В същото време по радиостанцията на”Аврора” бива предаван историческият апел, призив “ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА РУСИЯ!”, който прокламира установяването на РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКАТА ВЛАСТ.

В следващите години матросите на “Аврора” се сражават по всички фронтове на гражданската война и срещу чуждестранната интервенция. Мнозина от тях поемат важни функции в АРМИЯТА, ПАРТИЯТА И ДЪРЖАВАТА.

От февруари 1923-та историческият крайцер “Аврора” служи в продължение на 18 години като учебен кораб на балтийската флота, на който много бъдещи командири на военноморските сили на СССР са обучавани. По това време той взема участие в първите плавания на съветски бойни кораби, които водят към Норвегия, Дания и Германия. От 18-ти до 21-ви август 1929-та “Аврора” заедно с крайцера “Профинтерн”++ правят флотско посещение в германско пристанище.

По време на VІ-тия СВЕТ0ВЕН КОНГРЕС НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, ЕРНСТ ТЕЛМАН при едно посещение на кораба на 7-ми септември 1928-ма е избран за ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА ЕКИПАЖА.

През време на ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕННА ВОЙНА корабните оръдия биват отмонтирани. Те биват използвани за ЗАЩИТАТА НА ЛЕНИНГРАД. А матросите се отправят към сухоземния фронт и вземат участие в защитата да ГРАДА НА РЕВОЛЮЦИЯТА. След победата на Червената армия “Аврора”, по предложение на народния комисариат на военноморските сили на СССР, става МУЗЕЙ И ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ МОРЯЦИ ОТ БАЛТИЙСКАТА ФЛОТА. Милиони посетители от цял свят идват да видят легендарния крайцер на Революцията. /До реконструкцията 1984 бяха общо около 19 милиона посетители от 154 страни/.

Възрастта на кораба, изпитанията и нанесените увреждания от войната, както и многократните ремонти, налагаха основно ремонтиране и реставриране. Основна и най-важна задача за съветските специалисти е била да реставрират историческия крайцер така както той е изглеждал през октомври 1917-та. Най-сложна е била работата с подводната част на кораба, която е трябвало да бъде основно подновена. Външният вид на “Аврора” също се е променил. Ремонтите през следващите години налагат преустройване и промени. Така например историческото оръдие, което дава сигнала за щурмуване на Земния дворец в 1917-та, е преместено от носовата към задната част на кораба. Централната навигационно-командна кула, мостът и рулевата машина са реконструирани в оригинал. Своите оригинални места получиха също прожекторите, тежките оръдия и противосамолетните оръдия, както и оръдията за приветствени залпове. Трябвало е да бъдат сменени хиляди части. В ремонтирането на крайцера на революцията са участвали над 30 ленинградски заводи и предприятия. Точно за 70 годишнината на ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ КРАЙЦЕРЪТ “АВРОРА” ОТНОВО Е ПУСНАТ ВЪВ ВОДАТА. НА 16 АВГУСТ 1987 ИСТОРИЧЕСКИЯТ КРАЙЦЕР “АВРОРА” ОСТАНА НА ПОСТОЯННА КОТВА НА НЕВА. Днес крайцерът е традиционен кораб на руската флота, обаче за милионите хора той остава символът на началото на социалистическата епоха. Славата като вестоносец на бунта е неделима от пролетарската революция. Въпреки всички неуспехи славата на “АВРОРА” остава неувяхваща.

От месечника “Ротфукс”, стр.3,№117, октомври 2007 г. Автор: МАНФРЕД МАЙЕР
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите