Огледало за лицемерите

На вашингтонския доклад за “правата на човека” Китай отговаря с контрадоклад
Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 

Публикуваният тази година доклад за “правата на човека” на Външното министерство на САЩ обиколи света, предизвиквайки раздразнение и протести като се почне от Бразилия през Венецуела, Куба и се стигне чак до Русия, Индия и Китай! Докато мнозинството от правителствата на държавите се задоволиха само с протести, от няколко години Китай поднася СОБСТВЕН ДОКЛАД КАТО ОГЛЕДАЛО ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА “ПРАВАТА НА ЧОВЕКА” в самите САЩ.

Най-новият доклад, издаден от информационното бюро на Китайския държавен съвет, разкрива отново ЛИЦЕМЕРИЕТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, САМОВЪЗВЕСТИЛИ СЕ КАТО ВИСША МОРАЛНА ИНСТИТУЦИЯ, като потвърждава защо се радва на нарастващ интерес и намира горещ прием дори и в буржоазния лагер. Въпреки изключително важните и тежки нарушения на правата на човека в собствената страна и най-вече в Ирак, според уводните думи в доклада “Външното министерство на САЩ отново разиграва ролята си като световен морален полицай за правата на човека” и “сочи с пръст 190 страни, включително и Китай”, но ситуацията с правата на човека в САЩ остава спестена. “За да помогне на народите от целия свят да разберат по-добре положението в САЩ” и “за да съдейства и поощрява за правата на човека”, Китай реши да изготви този доклад, се казва по-нататък.

Обширният китайски доклад осветлява редица тежки проблеми с правата на човека, между другото и с нарастващото шпиониране в частната сфера на американските граждани чрез 16 САЩ-тайни служби, липсващата демокрация във всекидневието на САЩ, детският труд, расизма, малтретиранията в цивилните затвори на САЩ и дискриминацията на американската жена на работното място. Същевременно докладът поставя на позорния стълб скандалното властническо появяване на САЩ-окупаторите в Ирак, които, между другото, при така наречените операции за сигурност, приемат смъртта на иракското цивилно население одобрително. Като първоизточник, докладът ползва главно статии от западните медии, статистики на правителството на САЩ и докладите на организациите за правата на човека.

Съединените щати обичали да се хвалят като “маяк на демокрацията”, обаче САЩ-системата е демокрация само на име, защото там важат само парите, се казва в доклада. В този пункт той се позовава на една публикация на “Center for Responsive Politics” от 29 октомври 2006, съгласно която при изборите за Конгрес през 2004 година шанс да бъдат избрани имали САМО ОНЕЗИ КАНДИДАТИ, които преди това са събрали най-малко един милион долара предизборни дарения. Което означава, че едно място в Сената на САЩ струва средно седем милиона долара. За предизборната кампания през 2006 година са изразходени 2,4 милиарда долара, което вече е формулирано като заключение от писателя Greg Palast, че САЩ са “най-добрата демокрация”, която можеш да си купиш с пари. Съобщава се също за “шокиращите несправедливости” на правосъдната сиситема на САЩ, например хора – обикновено бедни – без нормален процес и без законна присъда биват прибирани от домовете им и вкарвани направо в затвора. Там, както се казва в доклада, не рядко ги очакват инквизиции и жестоко малтретиране.

Всичко това, според кореспондента на ООН Манфред Новак се практикува широко в затворите на САЩ. Китайският доклад призовава настоятелно “правителството на САЩ да признае своите собствени проблеми с правата на човека и да престане да се меси във вътрешните работи на другите страни”.

в. “Юнге Велт”, 9 март 2007, бр. 58, стр.6 Автор: Райнер Руп
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите