Неизречени думи за акад. Петър Динеков

Дата: 
неделя, 25 February, 2024
Категория: 

“Доверието в приятелството, най-хубавото нещо в света”. Мисълта е на Блага Димитрова. Звучи като сентенция. Ако си направим труда и ги съберем ще се убедим, че те са твърде много в творчеството й: над 80 книги, пиеси, сценарии за филми, множество интервюта и публикации, и ще разберем защо за нея доверието е най-хубавото нещо в света. Изстрадани мисли. Четейки ги човек има чувството, че са написани точно и само за него. Навярно и затова тя е една от обичаните наши писателки. А това е причината да има добри и верни приятели, на които винаги можеше да разчита.

Познавах много от тях. Когато се срещнехме по улиците с някои бегло едва забележимо се поздравявахме, а с други разговарях сякаш се познавахме от години, но знаех, че това са те – на които тя имаше доверие.

За един от тях искам да разкажа. За писателя, зам.-ректора и дългогодишен професор в СУ “Св. Климент Охридски”, за директора на Института по фолклор на БАН от самото му създаване и най-вече за човека Петър Динеков. И аз като всички, родени през 50-те години на миналия век, а и за родените по-рано от мен и след мен, името му будеше преди всичко респектираща любознателност. Както като ученици, така и като студенти търсехме книгите му и се обосновавахме на неговите разработки и анализи за отделните литературни произведения и автори. За нас той беше авторитет от голяма величина, а написаното: най-точното и вярното.

Години по-късно с радост установих, че в негово присъствие не се смущавам, че той умее да създава около себе си ведра атмосфера и човек без да иска се впуска понякога да разказва какво е прочел или пък да го попита за нещо, което само той може да каже или разясни. Именно тази негова непосредственост и естественото му държание доказва правилото, че колкото повече един човек е духовно извисен, толкова повече е непосредствен в общуването с хората. Нима има мярка, която би могла да измери духовната висота на този не само голям учен, но и голям човек.

Преди да се запозная лично с него в дома на Блага Димитрова, където често го заварвах там или пък той мен, бях слушала твърде много за него от Климентина Иванова, която по онова време беше изселена в Дулово. През дългите добруджански дни тя ми разказваше за хората, с които е работила в института. Между тях неизменно присъстваха имената на акад. Петър Динеков, проф. Тончо Жечев, проф. Елка Константинова, доц. Стефан Кожухаров, Лиляна Грашева и още много други.

Спомням си го и сега. Пристигаше в дома на Блага с огромен букет от рози. Хубави, тъмночервени, сякаш току-що откъснати. С неговото влизане атмосферата добиваше завършен вид. Радвах се от сърце, защото виждах, че и на него му е приятно моето присъствие. С позволението на Блага застилах най-хубавата покривка на малката масичка в хола и сервирах неща, които смятах, че ще му доставят удоволствие и радост. През това време тя поднасяше чай и тримата се наслаждавахме на аромата му, гарниран с новите остроумни вицове, които той умееше да разказва. Мисля, че не бих казала нищо ново, още повече на тези, които го познаваха – той можеше не само да разказва увлекателно, но притежаваше рядкото качество да разсмива околните. И как не, след като бе много видял, чул и прочел.

В един от късните следобедни дни дочитам “Последните дни на Йордан Йовков” от Петър Динеков. Имам усещането, че и аз съм там, до леглото на болния. Колко грижи от страна на приятелите му, но никой не може да помогне. Какво безсилие, пред силата на смъртта. Отивам при Блага. Заварвам там акад. Петър Динеков. Още от вратата споделям мисли от прочетеното. Моля го да разкаже нещо за Йордан Йовков: “Сигурно има неща, които не сте споделили с читателите” – казвам аз. “Разбира се, вярно е това, което казваш, но нека сега да не говорим за Йордан Йовков, а за проф. Асен Златаров”.

И продължи със същият спокоен глас:

“На времето след Първата световна война, излязоха двете книги на Асен Златаров “Цветя за него” и “Песен за нея”. Разбира се тези книги са посветени на жена му. Но искам да ви обърна внимание на следното: докато пишеше за любовта, той определено смяташе жената за аморално същество тя, жената, казваше той, развращава мъжа. Спомням си и още нещо. Асен Златаров обикаляше столицата и провинцията с човек на име Никола Атанасов, като единият говореше за политическата обстановка в света, а другият – за жестокостта на химическата война. И двамата имаха добър успех, но какво казал веднъж Асен Златаров на своя другар по лекции: “Виж какво, хубаво, много хубаво говориш, но понякога бъди с тези, против които говориш. В противен случай, няма да оцелееш”. И третият интересен момент, който ми е направил силно впечатление е: Асен Златаров беше голям трезвеник. Една вечер той изнесе лекция против алкохола и тютюнопушенето в една от залите на университета. На другия ден по обедно време у дома му пристигат студент и студентка да му поднесат букет цветя за добрата лекция. Двамата влизат, а на масата бутилка и букет цветя – против алкохола.

И тримата се смеем от сърце.

“Та по този повод Асен Златаров все казваше: “Орезилих се с тази бутилка, тя ме направи за смях”. А сега съм доволен, че ви оставям с усмивка” – каза акад. Петър Динеков и си тръгна.

Една съботна утрин Йордан донесе у дома ключа на апартамента им с молба да отида у тях, тъй като Блага не се чувствала добре, а той имал неотложна работа и трябвало да излезе по-рано. След като закусихме, тя ме помоли да го попитам дали би могъл да намери последния брой на сп. “Съвременник” (кой точно не помня), на което той отговори, че му е невъзможно. Явно тя държеше непременно да го прочете. Позвъних на акад. Петър Динеков, той го беше получил и аз трябваше да отида да го взема. На моето позвъняване ми отвори самият професор. Покани ме да вляза, сестра му бе направила чай, аз бързах, но тъй като и той, и сестра му настояваха да седна при тях, останах за съвсем кратко. Блага ме чакаше.

Спомням си един ден около 17,30 часа – време, когато той отиваше в дома на Блага, а аз отново бях у тях. Беше неделя и ние обикновено обядвахме заедно. След обяда Блага продължи да работи над книгата си, а аз направих баница. Когато наближи часът на посещението му, отново подредих масата. Той се появи с огромен букет от рози. Виждайки ме, се извини, че не е знаел, че съм тук, в противен случай и аз съм щяла да получа подобен букет. Затова пък се наведе и извади от чантата си книгата “Биобиблиография”, изд. на БАН, С., 1982 г., която ми подари с автограф.

По-късно при една случайна среща на улицата го помолих да не ме забравя с автографите. Така получих пет-шест книги, които са ми мил спомен от него. Няма никога да забравя как хвалеше поднесената от мен баница, като казваше, че е най-хубавата на Балканския полуостров. Виждах, че се шегува, но ми беше приятно: “Днес съм впечатлен. Отдавна на маса не съм виждал да се поднася сирене. Това е много, много хубаво наше – българско сирене. Повярвайте ми никъде, в никое семейство не са ми сервирали сирене”. И непрекъснато благодареше.

Понякога си мисля, че съдбата бе благосклонна към мен. Бях близка с Блага. Тя и Йордан станаха кръстници на детето ми. За щастие съпругът ми се казва Димитър, така че на нашата улица живее едно хубаво момиче, което носи нейното име, слава Богу прави първи поетични опити с публикуване в тийнейджерски вестници.

Съдбата ме дари с добри приятели, които оставиха в душата ми диря, по която ще вървя докато и аз съм на тази земя. Мисля за тях, със сълзи на очи си спомням за хубавите разговори, за онази духовна щедрост, с която ме даряваха. Позволиха ми да се докосна до тях, да ги опозная и да ги обикна.

Казват, че човек трябва да иска малко от живота, за да получи достатъчно. Аз имах доброто разположение не само на Блага, но и на нейните приятели и роднини.

Накрая бих казала: Благодаря ви, приятели, ако ми позволите да ви нарека така. Вие сте в отвъдното, а аз съм отсам – тук между живите и ви търся между тях. Търся ви, защото вие ми дадохте част от себе си, за което ви обичам и нося в сърцето си. Търся ви, защото вие бяхте тези, от които разбрах, че няма по-голям дар от доверието в приятелството.

------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите