Мариана Праматарова: Маскарад ще има винаги!

Интервю с Мариана Праматарова, от Райна Недялкова, председател на Творчески съюз “Творци без граници”, съставител на Алманаха за литература и изкуство на социална и политическа тематика “Маскарад. Истината през перото на творците”.
Дата: 
сряда, 10 February, 2016
Категория: 

Мариана Праматарова: Маскарад ще има винаги!

– Коя сте вие?

– Пиша поезия и проза. Завършила съм ПУ “Паисий Хилендарски” – гр.Пловдив и право в БСУ. Работила съм дълги години като телевизионен журналист – репортер в новини, автор и водещ на културно-информационни предавания, кореспондент и редактор. В момента работя като адвокат.

– Откъде идвате, къде сте и каква е посоката на вашия път?

– Живея и работя в гр.Бургас. Тук е моето семейство, тук са моите приятели и съмишленици. Считам, че посоката ми на развитие е позитивна и във възходяща градация – като надграждане на знания, умения, опит и усъвършенствуване, необходими за изграждането ми в личностен и обществен план.

– Вашия творчески път – какво пишете, издадени книги, участия?

– Пиша поезия за възрастни и за деца, разкази, публицистика, текстове за песни, научни изследвания, доклади и иновативни литературни проекти. Членувала съм в Литературно-дискусионен клуб при Младежки културен център – Бургас, Писателско дружество – Бургас, съучредител, член на Управителния съвет и настоящ председател на СНЦ “Артпиерия” – Бургас (сдружение с 23-годишна история, което обединява изявени творци от различни сфери на изкуството – поети, белетристи, журналисти, актьори, музиканти и художници), съучредител и член на Бургаска писателска общност. Автор съм на 3 книги с педагогическа насоченост, стихосбирките “Магьосница” (1994 г.), “В паяжината” (1999 г.) и “Митологично и не съвсем” (2012 г.), публицистичните книги “Искри от вечността”, “Градове, храмове, колоси”, “Бургаски музи по света”, “Домашното насилие”, “Културно-историческото наследство и новите медии – трансформации и модерности”, книга с разкази “Каменният град”, както и на книгите в съавторство “Музикална вьртележка” и “Антология Артпиерия”. Мои публикации има в редица алманаси, сборници, седмичници и ежедневници, литературни и научни сайтове, а видеопремиери на мои книги и филми (“Искри от вечността” и “Корени на духовността”) има в youtube. Пътувам много индивидуално и с членовете на Артпиерия из цялата страна, където показваме изкуството, което правим – представяме поетично-музикални спектакли по наши стихотворения, литературни премиери, новите си проекти, участваме в международни и национални фестивали. Ценя изключително много участията си в първия български Театър на поезията към СНЦ “Артпиерия”. Сред отличията, наградите и участията ми на финал са Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига” (1996 и 1997 г.), Национален конкурс за разказ “Йордан Йовков” (1997 и 1998 г.), Национален конкурс за поезия “Любовта е пиянство – пиянство от любов” (2010 г.), Национален конкурс за популярна песен “Бургас и морето” (2011 г.), Международен конкурс за поезия “Белоцветните вишни” (2012 г.), включването ми в Годишника на Европа с най-добрите автори за 2013 г. на немски език, творческите ми вечери в Лондон, първа награда на Националния конкурс за есе (2014 г.), отличието ми на Национален конкурс за разказ (2015 г.), грамотата за филма ми “Корени на духовността” (2015 г.), участието ми в многобройни национални и международни културно-исторически конференции и други.

– “Маскарад” е първият алманах с остра социална тематика. Разкажете за участието си в него.

– Разбрах случайно за обявения конкурс в интернет и изпратих един от своите разкази на злободневни теми, който се е харесал на организаторите и те ми писаха, че мога да изпратя и друг по темата – така се случи публикуването на два мои разкази в “Маскарад”. Идеята ми хареса. Удивителното е, че разказите са написани преди години, но звучат актуално и днес. Това само доказва, че подобряването на живота в битов и технически-комуникационен план бележи прогрес, но морално-нравствените и етични категории на човечеството са в регрес.

– Книгата пресъздава действителността през перото на творците. Каква е вашата истина?

– Да, така е. Хубаво е да се показват негативите на обществото през погледа на писателите. Винаги сьм казвала, че един писател трябва да бъде коректив на обществото. Това е мое кредо и в журналистиката. Време е да се сложи край на “писателите на властта”, които се отглеждаха и се отглеждат за хвалебствия на властимащите, които се занимават с “политически слугинаж” и изкривяване на политическата и социалната картина у нас, които се страхуват да кажат истината и да я напишат, за да не загубят жалката си службица. Проблеми имаме много, затова те трябва да се назовават с истинските им имена. В разказите, с които участвам в сборника “Маскарад”, описвам неработещи институции, липса на защита и справедливост, липса на състрадание, безчувственост, незачитане на човешкото достойнство, потъпкване на права и унижение – все актуални теми. Като журналист и адвокат съм се срещала с безброй подобни казуси, които публикувам и в юридическия си сайт и в моите книги – “Домашното насилие”, която е първата в България книга по проблема с конкретни предложения, и “Каменният град” (разкази и публицистика на социална тематика, включително и по проблемите на домашното насилие у нас).

– Живеем в свят на глобализация. Как това влияе върху вашия творчески живот?

– Наред с положителните неща – по-бърза комуникация, свобода на мнението, придвижването, глобален пазар и ползването на повече блага, глобализацията си има и своите негативи като хейтьрството, кибертормоза, унификацията,заличаването на националната идентичност и много други, които съм описала подробно в моето изследване “Културно-историческото наследство и новите медии – трансформации и модерности”.

– Какво бихте и какво не бихте променили от маскарада на живота?

– Маскарад ще има винаги – той е неразделна част от съществуването на човешката цивилизация. Моята мисия е да помагам на пострадалите, да им вдъхвам кураж, да ги мотивирам да се борят и отстояват правата си. Считам, че и с перото и с действията си го доказвам.

– Какви цели сте си поставили в краткосрочен и дългосрочен план? Кои са вашите приоритети?

– Много от целите ми са свързани с новите ни културни проекти, които ще реализираме с членовете на СНЦ “Артпиерия”, продължава работата ми по проблемите на домашното насилие у нас и културната среда като цяло.

– Какво е вашето послание към читателите на “Маскарад”?

– Да вярват в себе си и никога да не се предават! Повече борбеност и активност във всичко, с което се захващат!

– Каква е вашата молитва за България?

– “Моята молитва” на Христо Ботев.

– Цитат от ваше произведение?

– “... Пред олтара на опрощението
извървях най-дългото пътуване –
Vaya Con Dios.”
(из “Митологично и не сьвсем”, 2012 г., стр.37)

----------------

Интервю на Райна Недялкова, председател на Творчески съюз “Творци без граници”, съставител на Алманаха за литература и изкуство на социална и политическа тематика “Маскарад. Истината през перото на творците”.

----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите