Читалище "Петър Янев" - Крайморие

ISBN:
978-954-9306-82-8
Размери: 
20 × 13 × 0.6 cm
Брой страници: 
56 стр.
Година на издаване: 
2006
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Книгата е посветена на създаването и развитието на Читалище "Петър Янев" - с. Крайморие (дн. квартал на Бургас).

Читалището в Крайморие е основано през 1939 година. Заслугата е на Лазар Янев, Анастас Савов, Яни Андонов, Христо Славов, Никола Андонови  други. Голяма част от тях са бивши ученици на Петър Янев, известен просветен деятел на Българската екзархия в Чаталджанска околия, което обяснява избора на патрона.
В началото се помещава в училищната сграда. След 1944 година книгите се пренасят последователно в домовете на Лазар Янев и Георги Стоянов.
Първите книги са предимно дарения. Преобладават авторите Иван Вазов, Константин Петканов.
Около 1950 г. Никола Андонов Мутафчиев подарява своя парцел в центъра на селището за построяването на читалищна сграда. Строежът се осъществява през 1951 година с доброволния труд на младежите и със средства от Градския народен съвет – Бургас. Закупуват нови книги, поръчват портрет на Петър Янев по негова фотография, донесена от племенника му Панко Ив. Янев от гр. Варна. В новата сграда има помещения за библиотека, за пълномощничеството, за здравна и финансова служби, за радиоуредба. По-късно е пристроен театрален салон.

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: