Спектралната музика

ISBN:
978-954-471-077-4
Размери: 
24 × 17 × 1.2 cm
Брой страници: 
84 стр.
Година на издаване: 
2009
Рейтинг: 
0
Цена: 
6,00 лв.
Отстъпка: 
-1.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

Настоящата книга се посвещава на паметта на композитора Жерар Гризе,
един от основоположниците на спектралната музика.

Целта на настоящата книга не е да се направи хронология на различните музикални явления и имена, вписващи се в понятието “спектрализъм”, а по-скоро да даде една по-широка представа за него, както и да привлече вниманието на читателя към следните въпроси:

– Кое е новото в спектралната музика, по отношение на тоналната, атоналната и серийната музика?

– Какво е нейното място в музиката на нашето време?

Подробен отговор на тези сложни въпроси е възможен само в кадъра на научно изследване от значително по-широк мащаб, още повече, че в по-голямата част от конкретните случаи съществуват различни възможни отговори. Така че целта на настоящата книга е по-скоро да постави тези въпроси, давайки някои основни указания, опирайки се на акустичните анализи на няколко музикални примери, които според автора са измежду най-характерните.

Съществуват многобройни изследвания, посветени на спектралната музика, реализирани от композитори, музиковеди и изследователи от европейски и американски институции. Повечето от тях са тясно специализирани върху един конкретен проблем или върху определена музикална творба. Ето защо авторът смята за уместно, в настоящата книга да направи опит за по-общо представяне на това явление, което вече от няколко десетилетия привлича вниманието на много музиканти.

След като се обясни понятието “спектрализъм” в смисъла в който то се употребява обикновено, ще се направи кратка панорама на събитията, позволили зараждането на тази музикална тенденция. В централната част на тази книга, с помощта на сонограмите, са онагледени няколко характерни примери – фрагменти от музикални произведения, началната идея на които е импулсирата от наблюдения върху един или друг специфичен акустичен феномен.

Настоящият труд, впрочем, трябва да бъде възприеман като един първи опит, с пожеланието той в бъдеще да бъде допълнен и обогатен.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: