Крайморска Странджа – кратки хроники и легенди. Книга първа

ISBN:
978-954-471-601-1
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
150 стр.
Година на издаване: 
2020
Рейтинг: 
0
Цена: 
15,00 лв.
Цена: 
15,00 лв.

Настоящата книга обхваща единадесет кратки хроники и легенди за най-красивата и живописна част от Южното ни Черноморие. Там, където морето целува нежно мистичната Странджа планина и магическия бряг на древния Понт. Там, където се е разпростряла най-морската община в България – Царево.

* * *

Приморска Странджа – земята на древна Салмида, необикновена и непредвидима, с дълга история и богата култура. Земя на митове, традиции и легенди, достигнали до наши дни. Тя разтваря вратите си за посетителя който желае да опознае нейната история и да открие една природа с неописуема красота. Има открития и свидетелства, които отнасят заселването на Приморска Странджа много, много назад във времето.

Без технически средства, но следващи опияняващи аромати от билки и непознати неописуеми тайнствени звуци, долитащи от дълбините на Астикус монос (Странджа), откриваме красотата на северната част на Салмида. Една магическа крайбрежна ивица от река Резовска до устието на река Караагач, в едно неизчерпаемо разнообразие от спокойни заливи и скалист бряг с невисоки планински вериги, представляващи склоновете на връх Папия. Под този връх на Боговете, на Дионисий, култов център на траките асти, е сгушено нашето красиво Царево. Този бряг е най-северната част от известното в древността крайбрежие на пиратска Салмида. Зад този бряг, на тази необикновена земя се издигат склоновете на нестинарска Странджа. Земята на ритуалните огнени игри, които неслучайно са съхранени в селищата под и около връх Папия, вписани в представителния списък на ЮНЕСКО като световно нематериално културно наследство.

Земя с непрекъсната история във времето, неможе да бъде нищо друго, освен една наистина интересна земя. Това само по себе си превръща Община Царево, Приморска Странджа в много интересно изживяване за всеки посетител, който може да съчетае природните красоти с историческото минало на тази земя. Крайбрежието на понтийските траки, тук по тези брегове и в 15 – 20-километровата зона навътре в Странджа, е преминала една голяма част от древната история на света. Това винаги ще кара посетителя да се връща отново, и отново тук, за да се наслади на красотите на този божествен бряг, и на забулената в мистерии и легенди, преживяла ледниковия период величествена и вечна Странджа.

Авторът

----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
10,00 лв.
10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.