Ахелой – вчера, днес и утре

ISBN:
978-954-9306-80-4
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
176 стр.
Година на издаване: 
2006
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

Идеята за написване на книга за село Ахелой се зароди преди 30 години. Като учителка по история в ОУ “Хр. Ботев”, с. Ахелой, ръководих четири години кръжок по краезнание. Тогава бяха събрани материали за идването на бежанците в с. Чимос 1919-1929 г. Записани бяха народни обичаи и песни. Работата за написване на книгата продължи през 2000 г. Събраха се много снимки от бита на населението в селото. Издириха се и заселилите се семейства в с. Ахелой от 1950 г. до наши дни. През последната 2005 г. събрахме материали за родовата памет.

Посетих Централен държавен архив – София и ползвах сведения за бежанците и шаронските къщи. Посетих Окръжен държавен архив и ползвах документи за училището, ползвах услугите на Окръжна научна библиотека – Бургас.

За мен е от особено значение това, че редакторът на книгата е поетът Борис Бухчев. Той ми помогна много и състави стихове, които направиха книгата по-интересна и разнообразна.

Аз съм щастлива, защото с. Ахелой е селото, в което съм се родила, където съм живяла 71 години и където съм работила 36 години в основното училище. Щастлива съм, че моите съселяни се отнесоха благосклонно към моето желание и труд да напишем книга за селото ни. Нарича я книга, не история, защото Ахелой е сравнителна младо селище – с около 100-годишна история.

Получих подкрепата от Читалищното ръководство и много други, имената на които ще прочетете в определения за това списък.

Аз ще съм още по-щастлива, ако жителите на моето родно село, където и да живеят днес и в бъдеще, приемат този труд като скъп дар!

Авторът

Редактор: 

Коментари

От къде мога да я купя?
Рейтинг: 
5
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: