Хаос

ISBN:
978-954-471-915-9
Размери: 
20 × 13 × 1 cm
Брой страници: 
120 стр.
Година на издаване: 
2023
Рейтинг: 
0
Цена: 
12,00 лв.
Цена: 
12,00 лв.

Хаос. Публицистично-митологична комедия. Пиеса

-------------

Изненадващо е за един писател, който прави пръв опит в драматургията, да напише такава добра пиеса. Напълно приспособима за театрална сцена в ръцете на опитен режисьор.

Интересно е, че авторът е избрал нещо средно между фарс и комедия и стилистиката му издържа до края на това съчетание от двата трудни драматургически жанра.

Има нещо от Вазовите и Ст.Л.Костовите комедии, пренесени на днешна почва, със съвременни герои – всъщност, носители на вечните байганьовски черти.

Фарсовото в пиесата е в политическата завръзка, в главния герой и антуража около него. При едно евентуално реализиране на сцена, би могло да се поработи с автора – и да се избегнат някои прекалени конкретности, водещи по асоциация до сегашни политически лидери. Това е съвсем лесно изпълнимо, но задължително, за да може пиесата да придобие по-голяма мащабност и значимост за всяко време.

В момента в българския театър има остър недостиг от съвременна проблематика и от ярка политическа сатира. Животът около нас бъка от сюжети и “герои”. Преди театърът беше единствената трибуна, където можеха да се изрекат публично истини за живота, който живеем. Сега той е изгубил тази своя функция. Време е да си я върне, макар отчасти.

Препоръчвам пиесата на Стоян Георгиев на театър, който би прегърнал тази идея.

Недялко Йорданов

-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
32,90 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
32,90 лв.