Алманах. 10 години морски клуб “Маяк”

ISBN:
978-954-471-504-5
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2 cm
Брой страници: 
244 стр.
Година на издаване: 
2018
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Клубният съвет на Морски клуб “Маяк”, с председател кап. 2 ранг Лъчезар Иванов Станчев, на заседание проведено на 13.09.2017 г. утвърди състав на Работна група за подготовка и провеждане честване на 10-тата годишнина от реформирането на “Морската секция” към СОСЗР – Община Бургас в Морски клуб “Маяк”. Нейният състав е: к2р Лъчезар Станчев, к. л-т кдп Николай Господинов, м-н Калчо Иванов, к1р Петър Петров, к1р Георги Георгиев, ас.чл. Йорданка Борисова, к2р Стефан Василев, к2р Живко Медаров, м-н Иван Николов и кап. 1 ранг Цветан Жеков.

В съответствие с приетите План-задачи за честване на юбилейната годишнина бе разработен и на 18.12.2017 г. излезе от печат стенен Календар за 2018 г. “10 години Морски клуб Маяк”.

С решение на Работната група проведено на 22.02.2018 г. бе определен състав на Редакционен съвет за настоящето издание: к2р Лъчезар Станчев, к2р Стефан Василев и кап. 1 ранг Цветан Жеков. Реши се почетните членове на СОСЗР к1р Добриян Добрев и к1р Петър Петров да участват в работата му по свое желание и възможност.

Заседанията на Работната група и Редакционния съвет се провеждаха под формата на тема № 3 на Дискусионната маса към клуба всяка втора сряда на месеца, място – Каюткомпанията на Клуба на моряка – Бургас.

Както се вижда от Съдържанието на настоящия сборник усилията бяха насочени към уточняване на някои от ключовите събития след възстановяването на Съюза през 1990 г., попълване списъците на членовете на Съюза, чиято военна служба е преминавала и във ВМФ и/или предимно във ВМБ – Бургас., както и членовете на Морски клуб “Маяк” след формирането му.

С някои авторски съкращения в сборника са включени спомените на кап. 1 ранг Добриян Добрев и на полк. Лука Александров за службата им в редовете на поделенията на флота и Военно-морската база.

В състава на Въоръжените сили на Народна Република България към 1989 г. имаше 32 съединения с ранг на дивизия, в т.ч. две Военно-морски бази – Варна и Бургас.

Ето защо запасните офицери, старшини и военни служители, членове на нашия клуб, имат своята заслуга и гордост за отдадените сили за висока бойна готовност на поделенията, в които са служили или работили.

Замисълът ни е Алманахът да положи началото на периодично издаване на сборници с творби и спомени на членове на клуба и негови приятели за службата им във ВМС и членството в клуба.

В първия раздел на настоящото издание са включени материали свързани с юбилейната 10-годишнина на клуба. Трите таблици (Хрониката на събитията и двата списъка) подлежат на преиздаване след нанесени междувременно новопостъпили данни или отстраняване на допуснати грешки.

Обърнете внимание, че вторият списък не е само на текущите членове на клуба, а на всички членували в дружеството след реформирането му като Морски клуб “Маяк”.

Във втория раздел са публикувани някои от постъпилите спомени и други материали на членове и приятели на клуба свързани както с дейността на СОСЗР така и със службата и работата в редовете на БНА и ВМС в частност.

В историята на културата на човечеството е останала като неотменим принцип фразата “Написаното остава!”. Доколкото има някаква вътрешна обвързаност на настоящето с миналото, а на двете с това, което следва, то нашите свидетелства като очевидци са принос за по-разумно и по-спокойно осмисляне на времето, в което ние живеем сега, от тези, които идват след нас. Те трябва да са по-добри от нас, ако искаме България да я бъде.

От редакционния съвет:
кап. 2 ранг о.з. Лъчезар Станчев
кап. 1 ранг о.з. Петър Петров
кап. 1 ранг о.з. Цветан Жеков
кап. 1 ранг о.з. Георги Георгиев
кап. 2 ранг о.з. Стефан Василев
кап. л-т кдп о.з. Николай Господинов
ас.чл. Йорданка Борисова
м-н о.з. Калчо Иванов
м-н о.з. Иван Николов

----------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: