Тодор Бояджиев

Ген. Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 г. Ранното му детство преминава в Странджа и любовта му към тази планина е запазена до днес. Завършва гимназия в Бургас. Съучениците са го запомнили с чувството за хумор и с увлечението по оръжията.

През 1963 г. завършва радиоинженерство в МЕИ-София. След дипломирането официално е разпределен на работа в МВР, където на практика е започнал работа половин година преди това. Скоро колегите и приятелите научават, че е “напуснал” и е започнал работа в Комитета за наука и технически прогрес. Започва животът му под легенда – официално държавен служител в ДКНТП, неофициално – служител на ПГУ-ДС.

Трудовата кариера в системата на Министерството на вътрешните работи продължава 30 години. Първите две са в техническото управление на МВР и са свързани с инженерната му подготовка. Следващите 26 години са в българското разузнаване – 13 години в научно-техническото разузнаване и 13 години по линия на външнополитическото разузнаване. Минава по цялата йерархична стълба от разузнавач до заместник-началник на ПГУ, а в паралелния си живот под легенда стига до зам. търговски представител в системата на външната търговия и пълномощен министър в Министерството на външните работи. Междувременно получава и пълномощия на “посланик на добра воля” на американския щат Оклахома. Два мандата в САЩ.

През ноември 1990 г. с президентски указ е произведен в чин генерал.

Напуска МВР, подавайки оставка през април 1992 г. През 1993 г. създава обществена асоциация “Български евроатлантически разузнавателен форум”. От 1990 г. е зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Книги от автора

Редактор на книги

10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
15,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
15,00 лв.

Публикации от автора

Авторът няма публикации все още.