Антагонизмът между доброто и злото в международния колективен роман “Полюси”

За “Полюси”, международен колективен роман, един проект на Таня Мир, споделено от редактора.
Дата: 
неделя, 21 January, 2024
Категория: 

След успешния проект за съставянето на колективен роман, “Нестинарски танц”, дванадесет автори разказват една история (2020 г.), Таня Мир продължава с още по-амбициозния си замисъл – международен колективен роман, осъществен в книгата “Полюси”. И тук се запазва основната идея всеки автор да разкаже по една глава от повествованието. Главната идея, фабулата и структурата на романа, са поставени от Таня Мир, а десетте нейни съавтори следват основната линия, като всеки от тях допринася със свой собствен колорит за развитието на действието.

В творческия международен колектив се включват автори от Великобритания, Индия, Нигерия, Пакистан, Русия, САЩ, Украйна, Швеция, Южна Африка, Япония... и разбира се авторът на идейния проект – от България. Действието на романа се пренася във всяка една от тези страни, като съответният повествувател по свой начин допринася за реалистичното описание на специфичната за съответната националност картина.

В “Полюси” се преплитат извечните стълкновения между доброто и злото в една до болка позната реалност, минало и бъдеще смесени в настоящето, амбиции от висок и нисък порядък – от стремежа на водещ учен “да нареди името си до това на учени като Айнщайн и Тесла”, до обикновения ламтеж за материално благополучие.

Главната героиня в романа е Мария Алексеева – симпатично младо двадесет и петгодишно момиче от България, с дълга руса коса и светли очи, с докторска дисертация и последваща специализация по геомагнетизъм. Освен научните постижения, Мария притежава рядката дарба да усеща земното магнитно поле по специфичен начин. В участъци с електростатични и магнитни аномалии получава видения, свързани както с миналото, така и с бъдещето на конкретната територия, а изпадайки в транс променя както магнитното, така и гравитационното поле на местността.

В стремежа си да се усъвършенства в науката, Мария кандидатства и е избрана за сътрудник в престижната и доказала се с множество реализирани проекти организация Global Treasure Association (GTA), в която под ръководството на амбициозния директор Адам Бенет са включени водещи световни учени като професор Калеб Абара и неговата възпитаничка доктор Витория Перез – специалист по древна история.

От другата страна са екипът на водещата световна медия “Change”, в която ветеранът Ноа Линдберг е сформирал група от самоотвержени разследващи журналисти – легендата Андрю Бейл и младите перспективни негови последователи Каран Пател (с пакистански произход) и Кокоро Сакамото – красива журналистка с японски корени.

Журналистическият екип усеща нещо “нередно” в представения в медийното пространство научен проект на GTA – извличане на енергия от геомагнитните аномалии и внедряването им като алтернативен заместител на традиционните енергийни системи. Опитът за покушение върху директора на “Change” Ноа Линдберг затвърждава убежденията на Андрю Бейл и младите му колеги в правилността на съмненията им, и... опасната игра “на котка и мишка” започва.

Преследване от държава в държава и от континент на континент. Надхитряване – от фино и елегантно, до грубо и жестоко. Действието в романа шеметно преминава от екшън в трилър, мистерия и драма, и... разбира се, фентъзи елементи, преплетени с малко известни или съвсем неизвестни исторически факти и събития. Романът държи в напрежение и се чете “на един дъх”.

И някъде там се вмъкват и любов, и стремеж към усъвършенстване, и домогване до величие, и не на последно място – духовно нисшите, но изключително агресивни финансови ламтежи.

Двете групи – условно окачествени като “добрата” и “лошата”, взаимно се преследват по цялото земно кълбо – Шетландските острови в Шотландия, Стокхолм, полуостров Трахтемиров в Украйна, Самара в Русия, Пакистан, Магнитният хълм Лех в Индия, храмът Кошики в Япония, Черната пирамида в Аляска, в Южна Африка, Нигерия, Австралия... Успехите и паденията съпътстват през цялото повествование както едните, така и другите. Не липсват и двуличници, и предатели, както и заблудени, вярващи в добрите намерения на лошите.

Нашата героиня Мария започва мечтаната работа в Global Treasure Association с устрем и ентусиазъм, и с висша вяра в доброто, което ще постигне за човечеството. Съвсем скоро усеща, че е избрана единствено заради рядката си дарба, че ще бъде използвана и “захвърлена”, и преминава в “другия отбор”...

Моралните ценности, съпътстващи романа, са най-живо представени чрез професор Калеб Абара:

Разбира се, че никой не може да бъде държан отговорен за безумията на идните поколения, но вярвам, че ако можеше, геният щеше да предотврати това.

И твърдото му убеждение:

Безразличието е най-сериозната болест на нашето време, а злото си проправя път по малко винаги, когато си кажем “какво толкова”...

Вярна на своето амплоа, Таня Мир включва в романа и елементи от древната история по нашите земи. Нейната героиня Мария попада при транс състоянията си в различни места и епохи. Виденията я отвеждат седем хиляди години назад, когато Черно море е било езеро, а на брега му е имало древна цивилизация...

... пред нея се разкри смайваща гледка – стоеше на пристанището на красив древен град, на брега на огромно езеро. Кораби с огромни платна акостираха край него, а той се издигаше величествен и бял, като в приказка, на фона на синята вода. Хората се разхождаха спокойно по крайбрежната улица, без дори да забелязват Мария. Дрехите им бяха в античен стил, богато извезани със злато. Тези хора обаче не приличаха нито на траки, нито на прабългари...

Тя вижда края на една цивилизация... А професор Калеб Абара пояснява:

Покачването на световния океан предизвиква пропукване на сушата и нахлуване на тонове вода през Босфора, които потапят под вода крайбрежните градове. Една удивителна цивилизация бива унищожена под напора на водната маса и то така, че днес малцина знаят за тях. Причината? Климатичните промени...

“Полюси” е роман, поляризиран между трудноустановимата граница – кое от делата на човечеството е добро и кое не. Вечният антагонизъм между магнитните полюси намира своето отражение в човешкия антагонизъм, двете крайности – от свръхамбиция до не по-малко вредната за цивилизацията апатия. Борбата за надмощие ще определи бъдещето на човечеството... и дали изобщо ще има човечество. Агресията на алчните, себелюбивите е противопоставена на равнодушието и безразличието на апатичните. И едните, и другите в еднаква степен допринасят за разрухата както на човешкия род, така и на природата и планетата.

И докъде ще доведе това единоборство – до стабилизиране или самоунищожение? “Полюси” не дават отговор – провокират читателя да се замисли. И за финал отново думите на професор Калеб Абара от романа:

Човекът не е равен на Бог и всеки опит да бъде, би довел до пагубни последици.

------------
“Полюси”, Международен колективен роман, Един проект на Таня Мир, изд. “Либра Скорп”, Б., 2024.
------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите